Táplálkozz, mint egy holland!

Új mondás van születőben: „Reggelizz, mint egy király, és táplálkozz, mint egy holland!” Ha ugyanis ezt kívánjuk valakinek, az azt jelenti, hogy a lehető legjobb és a legegészségesebb táplálkozást ajánljuk a figyelmébe, hiszen egy friss kutatás szerint ezen a téren a hollandok szerepelnek a Top10 élén.

Az Oxfam nemzetközi szervezet 125 országot vizsgáló tanulmányából az derül ki, hogy az élelmiszerek hozzáférhetősége, ára, minősége és a lakosság táplálkozásból fakadó megbetegedései tekintetében a nyugat-európai országok állnak a legjobban, ezek közül is Hollandia viszi a pálmát.

Egészséges és minőségi falatok

Magyarország nem került be a Top10-be, de a Top20-ba se, Kanadával, Brazíliával, Észtországgal és Szlovákiával holtversenyben a 25. helyen végeztünk. A lista első tíz helyezettje: Hollandia, Franciaország, Svájc, Ausztria, Belgium, Dánia, Svédország, Ausztrália, Írország, Olaszország, Luxemburg és végül Portugália.

A hollandok táplálkozása – az említett 4 szempont szerint – jelenleg nemcsak Európában, hanem a világon is a legjobbnak számít. És hogy mivel érdemelték ki ezt a címet? A viszonylag nyomott élelmiszer árakkal, a cukorbetegek alacsony számával és a változatos táplálkozással. Mielőtt elkönyvelnénk őket tökéletesnek, azt is tudnunk kell, hogy minden ötödik ember túlsúlyos Hollandiában, ami valljuk be, picit ront az összképen.

Az elhízás népbetegség

Míg Hollandiában táplálkozás terén szinte minden a legnagyobb rendben, addig az afrikai Csádban közel sem ilyen jó a helyzet. Az ételek tápértéke és a higiéniai körülmények rendkívül alacsonyak, míg az árak nagyon magasak, az élelmiszereket pedig csak nehézkesen lehet beszerezni. Ezzel szemben az Egyesült Államokban élők szerencsések, hiszen tudnak miből áldozni az étkezésre.

Az élelmiszerek minősége Izlandon a legmagasabb, Madagaszkáron pedig a legrosszabb. A legtöbb cukorbeteg Szaúd-Arábiában van, a legtöbb túlsúlyossal pedig Kuvait „büszkélkedhet”. Szomorú tény, hogy Indiában a gyermekek 44 százaléka alultáplált. Döbbenetes, hogy világszerte minden 8. ember éhesen megy aludni.

Az Oxfam azon kívül, hogy elvégezte ezt a kutatást, megoldásokat is javasol a problémákra. A mezőgazdasági kistermelőknek támogatást kellene adni, a klímaváltozást meg kell próbálni késleltetni, és szükség lenne arra is, hogy átgondoltabban szabályozzák az élelmiszer árakat, így nem szöknének azok a magasba.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.