Sztívia, az indiánok édesítőszere

A sztívia, más nevén „édesfű” természetes édesítőszer, a dél-amerikai indiánok már évszázadok óta használják, és nem csak teát ízesítenek vele. Ennek a csodás fűnek még ezeregy jótékony hatása van, többek között a fogyókúrázók és cukorbetegek nagy barátja is.

A sztívia harmincszor édesebb, mint a répacukor, arról nem is beszélve, hogy legalább százszor egészségesebb. Dél-Amerika őserdőiben honos, ahol levelét az indiánok cukor helyett használják, a maté teát édesítik vele, sőt sebek gyógyítására is alkalmazzák a belőle nyert folyadékot. Európába az 1800-as években került, de csak később, a II. világháború cukorhiányának köszönhetően terjedt el. A növény levelei, hajtásai a virágzást megelőzően a legédesebbek. Egyszerre több funkciót is betölt: gyógynövény, édesítőszer, tartósítószer, bőrápolószer.

Így néz ki maga a növény

A sztívia szárított leveleiből készített őrlemény harmincszor olyan édes, mint a kristálycukor. Ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag, igazi csodaszer. Egészséges alternatíva a finomított cukor helyett, édesíthetünk vele italokat, ételeket. Nagy előnye, hogy hő hatására is megtartja hatóanyag tartalmát. Fogyasztása nem okoz fogszuvasodást, és eddig még egyetlen mellékhatását sem mutatták ki. A következő egészségügyi problémákra kimondottan javasolt: pl. cukorbetegség, allergiák, érelmeszesedés, magas vérnyomás, immunrendszeri megbetegedések.

Virágzás előtt e legédesebb a levele

A sztívia javítja a szövetek oxigénellátását, normalizálja az anyagcserét, csökkenti a vér koleszterinszintjét, eltávolítja a szervezetünkben felhalmozott méreganyagokat, helyreállítja a vércukorszintet és stabilizálja a vérnyomást. Levelének főzete önmagában is finom, remek meghűlés elleni készítmény, de általában más teákkal szokták fogyasztani. Folyékony kivonatát nem csak édesítőszerként használják, hiszen remek kozmetikum is, regenerálja, ránctalanítja és fertőtleníti a bőrt.

További információk a sztíviáról: http://www.cityfood.hu/stevia

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.