Szeresd meg a barna rizst!

A kukorica után a rizs a világon legtöbbet fogyasztott gabona. A barna rizs népszerűsége elmarad a fehér mögött annak ellenére, hogy sokkal egészségesebb.

A hántolatlan rizsszemet nevezik barna rizsnek. A fényezett – fehér színű – rizs rosttartalma lényegesen kevesebb, emellett vitaminokban is szegényebb. A barna rizs nagyon értékes táplálék, hiszen rendkívül magas a rost-, a komplex szénhidrát- és a B-vitamin tartalma. Korparésze, külső borítása tartalmaz egy olyan vegyületet, amely a koleszterinszint csökkenését eredményezi. Magas rosttartalma segít a vastagbél rosszindulatú elváltozásait, sőt még az emlőrákot is megelőzni.

A rizottó is isteni belőle

Rizottót nagyon kevesen szoktak barna rizsből készíteni, pedig sokkal táplálóbb ez a verzió. Igaz, hogy dupla annyi ideig kell főzni, mint a fehérből, a végeredmény viszont laktatóbb, krémesen finom étel lesz. A legideélisabb, hogyha rövid vagy közepes hosszúságú barna rizsszemeket választasz ehhez az ételhez, mert ezek keményítő tartalma eredményez krémes rizottót. Találsz ilyet az Olaszországban, Japánban, Spanyolországban, sőt az Amerikában termett fajták között is.

A barna rizs alaposan megdagad, egy bögre rizsből négy bögrényi főtt rizs lesz. A barna rizst zöldség- vagy húslében főzd meg! A parmezán megbolondítja a rizottót, de a vaj még jobban, legalábbis a séfek szerint. Az éttermekben általában egy jó adag vajat kevernek a rizottóhoz a legvégén, ezzel teszik még krémesebbé. A lelkiismeretes szakács azonban jó minőségű olívaolajjal kezdi a főzést, és olykor parmezán helyett egy jó nagy halom zöldfűszerrel szórja meg a gőzölgő ételt. Ha erőteljesebb ízre vágyunk, az utolsó pillanatban adjunk a rizottóhoz frissen facsart citromlevet. A rizst színesíthetjük rákkal, hússal, zöldségekkel, amihez éppen kedvünk van.

Hozzászólás Facebookkal

2 hozzászólás

  1. gourmet szerint:

    Kedves Olvasó! Reméljük, tetszett a barna rizsről szóló cikkünk! Ha bármilyen kérdésed van a témával kapcsolatban, nyugodtan tedd fel nekünk. Üdvözlettel, GG

  1. [...] barna rizs kiváló mangánforrás, gazdag szelénben és magnéziumban, valamint rosttartalma sem [...]

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.