Szerb ízkaland a fedélzeten

Második alkalommal tértünk vissza a Vogue hajóétterem fedélzetére, hogy elfogyasszunk egy igazi szerb finomságokból álló fantasztikus vacsorát. Ennek az estnek a fénypontja a tradicionális ételek mellett maga az étterem tulajdonosa, Dusánka volt.

Körözött és marhasonka

A vendéglátást sokan sokféleképpen értelmezik, de szerintünk a legjobban azok közelítik meg a témát, akik szívvel-lélekkel, szakmájukat és a vendégeket szeretve vezetnek egy éttermet. Dusánka éppen ilyen, férjével szívügyük a Vogue hajó, és azt is fontosnak tarják, hogy a saját kultúrájukat, a szerb szokásokat népszerűsítsék itt, Magyarországon. Mi, a Gourmet Guides pedig azt valljuk, hogy egy nemzetet leginkább az ételein keresztül tudsz megismerni, ezért nagy szerencse, hogy Dusánkáék és mi egykor egymásra találtun és vacsorestet szerveztünk erre a csodás panorámával megáldott étteremhajóra.

A tavalyi menütől kicsit eltérővel szerettük volna megkínálni vendégeinket, így kerültek az előtérbe most a dél-szerb ételek. Ezen a vidéken igencsak temperamentumos emberek élnek, ugyanakkor komolyan veszik a böjtöt, ilyenkor a hús elmarad, helyette olyan finomságok kerülnek a tányérra, mint a kukoricadarából készült sós sütemény, a babpüré vagy éppen a fehérsajtos, réteslapos előétel. A legnagyobb sikert ezek közül a babpüré aratta, ami főtt, összezúzott fehérbab fűszerezve, paprikás sült hagymával meglocsolva. A szerbek kétsékkívül szeretik a szénhidrátban gazdag ételeket, sokféle kenyerük van, amiken nemcsak a babpüré, hanem a körözött is igen jól mutat.

Tipikus szerb főétel

Utóbbi túró helyett finomra tört sajtból készül, legtöbbször a fűszere a jó csípős paprika. Mellé szárított, füstölt marhasonkát kaptunk, amely a marha legnemesebb részeiből, a nyakából és a combjából készült. Szinte szétolvadt a szánkban a hús, krémes volt és puha, a körözöttel párostva pedig mennyei eledel. Ennyi hideg csemege után jött a meleg főétel, az elmaradhatatlan cevapcici ajvárral és sopska salátával. A kis kolbászkák pillekönnyűek voltak, hiszen a húst kétszer is átdarálták, az ajvár már az idei termésből készült, míg a saláta kellemes kísérője volt a grillezett húsoknak.

Főtt búza tejszínhabbal

A desszert egy igazán különleges szerb fogás volt: főtt búza tejszínhabbal. Egy nagy tálban mandulával feldíszítve várta az édesség a végzetét, no meg a kritikákat. Dusánka ugyanis elmondta, hogy egy megosztó desszertről van szó, és remélte, hogy nekünk kedvünkre való lesz. Az átválogatott, hántolt, főtt búzaszemeket ledarálják, dióval, cukorral és reszelt citromhéjjal ízesítik, majd a masszából gombócokat formáznak és tejszínhabbal díszítik. Vendégeink elégedett arccal csemegéztek belőle, mert szinte mindenki ízlését elnyerte.

Második szerb vacsoránkon sem marad senki sem éhes. Örülünk, hogy eljöttetek, és kezdetét vehette a nyári szünet után az evőszezon. Következő vacsoráinkat már szervezzük, de ha lenne kívánságod, hogy melyik konyha étkeit kóstolnád meg szívesen, ne tartsd magadba, küldd el az office@gourmetguides.hu e-mail címre, és mi megpróbáljuk teljesíteni.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.