Somlói másképpen

Az ízvilág hagyományos, a forma viszont forradalmi, legalábbis más, mint az eddig megszokott. Ennek köszönheti a “Somlói revolúció”, hogy idén az ország tortája megtisztelő címet elnyerte.

Somlói revolúció (Forrás: www.szekesfehervar.hu)

Egy székesfehérvári fiatal cukrász, Damniczki Balázs rendhagyó desszertje lett az idei évben az ország tortája. A cukrászmester tudhat valamit, hiszen tavaly az ő vörösboros málnafagyija nyerte el az ország fagyija címet is. Habár a zsűri szerint a somlói galuska ízeivel játszik a “mester”, a torta se kívül, se belül nem hasonlít a már jól ismert magyar édességre. És talán ez az, ami miatt annyira érdekes, pontosabban forradalmi!

A “forradalmi tett” azonban bonyolult receptúra nélkül nem jöhetett volna létre. Hosszas tervezés és kísérletezés eredménye lett a nagy mű. Kívülről egyszerűnek tűnik, semmi túldíszítettség, cicoma, a belső rétegeket létrehozni azonban sok éves rutin és türelem nélkül szinte lehetetlen. A saját szemünkkel is meggyőződhetünk erről a remekről az augusztus 20-ai ünnepség keretében megrendezett Magyar Ízek Utcájában, ahol többek között ezt az édességet, sőt még a cukormenetes ország tortáját, a “Csokis Kaland”-ot is megkóstolhatjuk.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.