Rendhagyó történelemóra sörisszáknak

Svejk is ott volt velünk!

Ki gondolta volna, hogy hazánkban is léteznek hivatásos sörisszák? Február végi cseh sörvacsoránkon mi is ittunk, elsősorban a finomabbnál-finomabb söröket, no meg a szavaikat.

Egy kellemes hangulatú vacsorához elengedhetetlen a finom étel és ital, de legalább ennyire fontos a jó társaság. Egyáltalán nem mindegy, hogy evés közben kit hallgatunk, mert csak azt érdemes, aki az ízélényhez pluszt tud adni. Cseh sörvacsoránkon a beszélők mindegyike szórakoztató és a témában igen jártas figura volt, Martin Imre vendéglős, Kovács Gábor író és Katona Csaba történész kiemelkedőt alakított. Kortyoltuk a finom söröket és közben ittuk minden szavukat.

Kocsmai nagy kedvenc

Mi mással is koccinthattunk volna a vacsora elején, mint Becherovkával? Az ital jól csúszott és étvágyat csinált a kocsmai előételhez, ami egy tányérra vetett „vízi hulla” volt. Ez az elnevezés nem az ételt minősíti, hanem annak elkészítési módjára utal. Bár a név nem túl gasztrobarát, az íze annál inkább, így gyorsan sikerült átsiklanunk a kicsit megdöbbentő megfogalmazáson. A kulajda leves következett sok burgonyával, gombával, tejszínnel és kaporral, gazdagították még némi főtt tojással is, ám az eredeti cseh recept szerint állítólag buggyantott tojással készítik.

Csülökkel töltött gombóc

A főételek a cseh konyha remekeiből, divatosabb néven „best of” fogásaiból álltak. A serfőzőmester húsos gombóca káposztával emberes csemege, amit göngyölt sült csülökkel fojtottunk le. Utóbbi Svejk nagy kedvence, mert a csülökkel jól harmonizáló torma és uborka is felbukkant a tányéron, méghozzá szósz formájában. Ha még nem lett volna elég a két nehéz étel, a csehek egyik nagy büszkesége, a borsos marhapofára is sorra került knédli kíséretében. Azt gondoljuk, hogy a magyar nagy pörköltes nép, ám ez közel sincs így. A csehek pörköltje is isteni, ők sörrel turbózzák fel, rögtön a főzés kezdetekor öntik vele nyakon. A sör a garancia arra, hogy a hús gyorsan megpuhuljon, krémesen szétolvadjon a szájban. A knédli egy gőzölt kenyér, könnyű és tökéletesen magába szívja a szaftot.

Palacsinta cseh módra

A desszertnek ugyan már alig volt hely a gyomrunkban, de azért valahogy csak megbirkóztunk vele. A talkedli házi lekvárral szintén nem arról híres, hogy light-os édesség. A vaskos palacsinták tetejét lekvár díszítette, mindenki legnagyobb örömére. Amíg pedig mi ettünk, a fent említett úriemberek szórakoztattak minket hol történelmileg teljesen, hol nyomokban megalapozott sztorikkal. A lényeg, hogy mindenki remekül szórakozott, sokat nevetett, természetesen nem csak a söröknek köszönhetően. Bár a sörvacsora középpontjában a „folyékony kenyér” állt, komplett sörsort kaptunk a menühöz, azért megpróbáltunk a cseh ételekre is fókuszálni, mert megérdemlik. Ha nem hiszed, járj utána te is, a Ferdinánd Monarchia Sörház vár szeretettel!

Sörsorunk:
Ferdinánd Max 11 ˚ – előételekhez
Holba világos szűretlen – leveshez
Ferdinand Sedm Kuli 13˚ vörös sör – főételhez
Velicky Bombardák Stout – desszerthez

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.