Provence-i hangulatú szülinap

Provence ízei, festmény kiállítás és francia sanzonok – Szülinap a Bistro 181-ben

Az Izabella utcában található BISTRO 181 Provence most ünnepelte 1. születésnapját. A tulajdonos ifjú hölgy, Neubauer Judit ez alkalomból ünnepi programmal és finom falatkákkal várta a partira érkező barátokat, ismerősöket.

Claire sanzonokat énekelt

Meghívott vendégként mi is elmentünk az étterembe, ahol már sokan gyülekeztek. A Bistróba lépve rögtön érezhető volt a sajátos provence-i hangulat, a gondosan elhelyezett apró tárgyak Franciaországról és az ottani emlékekről szóltak. Judit szakácstanoncként hosszabb ideig élt Provence-ban, ahonnan hazatérve ezen a kedves helyen valósította meg nagy álmát, megmutatni valamit abból, amit kint tapasztalt, átadni a csodálatos francia életérzést, amibe beleszeretett. A barátságos enteriőr, a mediterrán stílus, a hangulatos lámpák mind hozzájárultak ahhoz, hogy az ember rögtön otthon, vagyis inkább Provence-ban érezze magát.

A sok barát és ismerős mind a szépen megterített asztaloknál ülve várta Judit köszöntő beszédét. A kedves üdvözlő szavak után az étteremben kiállított képek kerültek bemutatásra. Mivel ez az est nem csak a születésnapról, hanem egy kiállítás megnyitásáról is szólt, Kallai Sándor festőművész, a család jóbarátja is mesélt kicsit a falakon látható festményekről. Ezután Hunyadi Claire – szintén kedves jó barát – énekelt jól ismert francia sanzonokat. Ezzel igazi, hamisítatlan francia hangulat kerekedett.

Vendégváró falatok

Közben sorra érkeztek az apró fogások, falatkák az asztalunkra, a francia kulinária remekeiből kaphatunk egy kis kóstolót. Az előételnek számító marinált olívabogyó és a padlizsánkrém mellé friss, ropogós házi kenyeret hoztak, majd kedves kis bögrében karfiolkrém leves érkezett az asztalunkra. Gombás-camembert sajtos – újhagymás quiche vagyis sós lepény, illetve ízletes csirkemájpástétom következett brandyvel. A vacsora végén kétféle desszertet kóstolhattunk. A „világ legjobb citromtortája” elnevezésű sütemény tényleg isteni volt, a belga csokidarabkákkal „fűszerezett” Madeleine pedig igazi édes élvezetet nyújtott. A vacsorához egy remek francia vörösbort kortyolgattunk, ezzel volt teljes a kulináris összhatás.

A tulajdonos nemcsak a vendégekkel foglalkozott, hanem a konyhára is be-benézett, hogy minden a rendben legyen, és mindenki jól érezze magát. Nekünk nem volt okunk a panaszra, hiszen mindent megkaptuk ezen az estén, amit szeretünk, és amit hirdetünk: „Ízutazások, ahol a köret a jó társaság, a desszert pedig maga a kultúra.”

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.