Profi verseny profiknak

Az ínyencek jól tudják, ha egy étteremben jól képzett sommelier dolgozik, nyugodtan hátradőlhetnek székükben. Miután kiválasztották a fogásokat, nem kell az itallapot böngészniük, a sommelier biztos tudással és jó érzékkel fogja kiválasztani mindazokat az italokat, amelyek teljessé teszi az étkezés élményét. Sokan csupán a borok kiválasztásának mesterének tartják a sommelier-t, pedig valójában neki éppúgy ismernie kell az ásványvizeket, az alkoholmentes üdítőket, a pezsgőket, sőt a párlatokat, likőröket is. Ideális esetben az étterem teljes italválasztékának kialakításában kulcsfontosságú szerepe van.

Akik a versenyen részt vettek sommelier-ként

Az étkezés élvezetét pedig még azzal is fokozza, hogy mesél a vendégeknek az ajánlott italokról: a forrásokról, szőlőkről, pincészetekről, készítési módokról. A jó sommelier sok-sok tudást halmoz fel magában, és folyamatosan tanul, hiszen például a boroknál minden évjárat más és más lehet ugyanazon a borvidéken, ugyanabból a szőlőfajtából a természet, az időjárás kegyeitől függően. A sommelier tehát nem egyszerűen egy jó pincér, hanem egy önálló szakma, melynek ismertsége és elismertsége nálunk még bizony gyerekcipőben jár. Bár már a ’90-es években egyesületbe tömörültek azok, akik sommelier-nek képezték ki magukat, a hivatalos Magyar Sommelier Szövetség csupán 2011-ben alakult meg 14 fővel. Mára már 77 tagjuk van, köszönhetően elsősorban annak a több, mint 20 rendezvénynek, amelyek tudásuk, ismereteik bővítését szolgálta.

Június 23-án pedig a szövetség megrendezte a Magyar Sommelier Bajnokságot, pontosan és precízen a nemzetközi szabályok szerint, kemény feladatok elé állítva a versenyzőket, hogy számot adhassanak profi lexikális és gyakorlati tudásukról. A nyilvános döntőben már csak hárman mérettethették meg magukat, s bizony nem könnyű próbatétel volt ez számukra. A zsűri szigorúan értékelt mindent. Például, hogy mennyire hangosan pukkan a pezsgős dugó, a vörösbor dekantálásánál került-e akár egyetlen csepp is az abroszra, és hány centiliter bor maradt a palack alján. Kíváncsi lennék például arra is, Önök közül hányan vennék észre, ha egy bor neve el van írva az itallapon, vagy rosszul van megjelölve egy francia borrégió egy adott borhoz. Az egyik feladatban tucatnyi ilyen hibát kellett felismerniük a versenyzőknek.

A boldog nyertes

A legnehezebb próbatétel egy ilyen versenyen mindig az un. vakkóstolás: két fehér- és egy vörösbort kellett jellemezni és megtippelni, illetve öt párlatot felismerni a döntősöknek. A legizgalmasabb az utolsó, közös meglepetés feladat volt: egy párlatból, egy habzóborból és egy vörösborból kellett meghatározott mennyiséget (4 cl-t, illetve 1-1 dl-t) tölteni 3-3 megfelelő pohárba, természetesen anélkül, hogy mérőedényt használnak. Higgyék el, nem volt könnyű, a zsűri pedig csak azokra poharakra adott pontot, amelyeknél milliméternyi eltérés sem volt. A versenyt végül Molnár György, a Larus étterem sommelier-je nyerte, aki már korábbi hazai versenyeken is dobogós volt. Második lett Varga Norbert, az Onyx étterem sommelier-je, aki szintén gyakorlott versenyző, a harmadik Cseke Gábor, aki korábban Angliában, majd a Csalogány 26 vendéglőben dolgozott, jelenleg pedig egy rangos osztrák pincészetben dolgozik, hogy a szőlőművelés és borkészítés rejtelmeit jobban megismerje.

Lovas Katalin

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.