Pezsgővita Obama bankettjén

Barack Obama beiktatási bankettje január 21-én lesz. A „beiktatási” menüben sok finomság szerepel, ám egy már most vitára ad okot. Ez nem más, mint a „champagne”, amelyet csak a francia pezsgők elnevezésénél lehetne használni, ám itt egy kaliforniai nedű neve mellett szerepel.

Az Egyesült Államok elnöke

A díszebéd hivatalos menüje szerint az ital, amivel Obama koccintani fog, egy speciális „beiktatási” pezsgőházasítás Kaliforniából, Korbel Natural néven fut. A franciákat nagyon érzékenyen érint minden, ami a híres „champagne”-ukkal kapcsolatos, mert kellőképpen elfogultak vele szemben és nagyon büszkék erre a „találmányukra”. Éppen ezért elszomorította őket, hogy Barack Obama eskütételének napján, január 21-én az ebédnél nem jófajta francia, hanem kaliforniai pezsgőt fog kortyolgatni. A párolt homárhoz, grillezett bölényhez és almás pitéhez a szervezők szerint ugyanis ez illik a legjobban.

A vita tárgya

A franciák szerint „champagne”-nak csak azt a szeszes italt lehet nevezni, ami a Párizs melletti Champagne tartományból származik, ott készül. Sokak számára ez sok hűhó semmiért, de az európaiak erről másképpen gondolkodnak, hiszen igyekeznek megvédeni a tradicionális és egy-egy régióból származó ételeiknek, italaiknak a nevét. Erre jó példa a pármai sajt, a Parmesan vagy éppen a champagne-i pezsgő. 2006-ban az Egyesült Államok és az Európai Unió megegyezett, hogy az amerikai gyártóknak a címkéiken tilos használniuk a „champagne” szót. A törvény azonban visszaható hatállyal nem bír, ezért a Korbel még mindig használhatja a francia kifejezést.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.