Magyarország egyik “legerősebb” embere

Nagy Gábor a chilitermesztésben és szószkészítésben igazán nagy, ő a névadója a GaBko Chilinek, ami ma már sokunk számára ismert márka, a dögerős szinonimája. A nagymarosi chiliültetvény tulajdonosa a munkája megszállottja, a chili a szenvedélye, és szívesen osztja meg ízkavalkádjait másokkal is. Ez a szerencsénk, hiszen január 26-i mexikói vacsoránkon díszvendégként nekünk is mesélni fog élményeiről, chilin innen, és chilin túl.

Nagy Gábor

1. Eredetileg mi a foglalkozásod, illetve mikor és milyen indíttatásból kezdtél el chilikkel foglalkozni?

Végzettségem szerint közlekedésmérnök vagyok, és közbeszerzési szakértőként dolgoztam 2017 áprilisáig, 12 éven keresztül a MÁV Zrt-nél. A chili iránti rajongásom 2011 nyarán egy finnországi kiruccanáson kezdődött, egy Habanero paprika elfogyasztásával. Mivel idehaza akkor még sehol nem tudtam magamnak megfelelő terméket beszerezni, így belevágtam, hogy megtermelem és elkészítem magamnak. Külföldi fórumokat bújtam és kísérleteztem, így már első évben sikerült szép termés mennyiséget elérnem. Majd elkészült az első termékem a hot pepper szósz, ami nem csak nálam, de ismerőseim körében is egyre nagyobb sikert aratott. Akkor sem gondoltam még arra, hogy ebből üzleti vállalkozás lesz egyszer, de kiváltottam a feldolgozáshoz és értékesítéshez szükséges engedélyeket, mert egyre többen kezdték keresni a termékeimet, az ismerőseimen kívül is. Aztán évről-évre jöttek az újabb sikerek és növekedés, így 2017-ben már döntenem kellett, hogy a chili, vagy a biztos megélhetést nyújtó munkahelyem, mert már nem fért össze a kettő. A chili mellett döntöttem, és egyelőre a döntésem helyesnek bizonyult.

2. Nagymaroson van a chili ültetvényed. Milyen típusú és hányféle chilit termesztesz? Illetve mennyire jók a klimatikus viszonyok itt Magyarországon?

Továbbra is a rekorder erősségű chilik adják a termés nagy részét, ami mellett az enyhébb Jalapeno van még nagyobb mennyiségben, hála az ebből készült termékeim sikerének. A klíma májustól októberig ideálisnak nevezhető, de mivel a chili nagyon hosszú termésidejű növény, így a megfelelő körülmények közötti korai palántanevelés a titok nyitja. Májusban már szép fejlett palánták kerülnek kiültetésre, így lehetséges júliustól október végéig szüretelni még szabadföldi viszonyok között is. A szüreti időszak üvegházzal, vagy fóliasátorral még nyújtható is lenne.

Égetnek, mint a chili!

3. Mikortól kezdtél el szószokat készíteni, és milyen koncepció alapján állítod össze a receptúráidat?

2012 óta készítem termékeim, akkor még kizárólag az extra erős hot pepper szószom és krémem volt a palettán. Mikor 2013 ban egy fesztiválon bemutattam a termékeim, sokan nem is értették, hogy miért készítek ilyen termékeket, mikor ők ennyi chiliből nem egy, hanem akár húsz üveg szószt is készítenek. Ennek az volt csak az oka, hogy nekem erre volt szükségem, nem az érdekelt, hogy mit lehet nagy mennyiségben eladni. A receptjeim továbbra is a saját ízlésem tükrözik. Manapság egyre többen készítenek tömény extra erős szószokat, én meg megtartva a sikert is meghozó termékeimet, elindultam az enyhébb ízek világa felé is, mert már ezekben a termékekben találom meg a kihívást és a kreativitás lehetőségét. Egyedi ízekre törekszem továbbra is, a saját ízlésemnek megfelelően: például Jalapeno tequila, vagy a mézes whiskey-s BBQ szósz. Továbbra is fontos számomra, hogy saját termesztésű alapanyagokból dolgozzak, de néhány termék esetében, mint a „Zip’s ale mango habenero” szósz, kénytelen vagyok kiegészíteni a termésem, mivel mangót még nem termesztek, de paradicsomot sem, amivel a BBQ-t ízesítem és ebben a stabil minőség is fontos szempont.

4. A nemzetközi versenyeken való részvétel gondolom meghozta számodra a szélesebb körű ismertséget. Milyen irányban lehet tovább haladni, fejlődni?

Szerencsére, egyre több étterem fedezi fel magának a termékeim, és a viszonteladói hálózat is folyamatosan növekszik. Fontos, hogy sosem szoktam házalni a termékeimmel, minden esetben az éttermek kerestek meg, így akik tartják, azok őszintén szeretik és elhivatottak is a termékeim iránt. Persze sokat számítottak a díjak, amiket elértem, mert ez sokat segített az ismertségben és sokakat kíváncsivá tett a termékeim iránt. Fejlődési lehetőséget mindenképp a kreatív gasztronómiai különlegességekben valamint a sikeres együttműködésekben látom. Egyre több új termékkel szeretnék kijönni, mert ötlet és lehetőség az van bőven, csak időből van sajnos egyre kevesebb. Fontos fejlesztések és változások várhatóak a GaBko Chili életében a növekedés és a minőség megtartása érdekében, de erről előre nem szeretnék többet elárulni.

Szüret után

5. Mennyire népszerűek itthon a termékeid? Van-e kialakult vevőköröd, akik értékelik a jó minőségű, kézműves termékeket?

Nagy szerencsém van abban, hogy elsők között kezdtem el foglalkozni a chilivel, így a termékeim is többen ismerik és kedvelik. Már nem csak a környékemen, hanem országosan és nemzetközi viszonylatban is. Sokan már nem is tudják az életüket, ételüket GaBko nélkül elképzelni. Szerencsére a vásárlóim többsége ragaszkodik a termékeimhez, vagy ha meg is kóstol más termékeket, a többségük visszatér hozzám. Egyre többen kezdenek el chilivel foglalkozni divatból, vagy szimplán üzleti célból, és van, aki tényleg jól csinálja és sikeres tud lenni, de egyre nehezebb kitűnni a sok termék közül. Sokan nem is látják, hogy mennyi munkánk van a GaBko Chiliben. Szerencsére a már kialakult és folyamatosan bővülő vevőkör viszi előre továbbra is a GaBko Chilit, de rendesen fel kell kötnöm a gatyám, ha talpon szeretnék maradni. Nem csak a minőség számít a vásárlóknak, hanem a marketing és a megjelenés is nagyon fontos.

6. Melyek a díjnyertes szószaid, illetve melyeket szeretik legjobban a hazai vásárlóid?

Az első világsiker, ami hazai ismertségemnek is nagyon jót tett, hogy a tavalyi New Yorki-i „Hot Pepper Awards”-on két kategóriában is világbajnok lett a „Jalapeno with Tequila” szószom. A máig legsikeresebb és legkedveltebb termékem, az örök kedvenc, mindent elindító „Hot Pepper” szószom, és rá vagyok a legbüszkébb is, mivel 2016-ban az első magyarországi chiliszósz versenyen a „#HunHot”-on az év Magyar chiliszószának választották, valamint a 2017-es Luisiana-i „World Hot Sauce Awards” legnagyobb, „X-Hot” kategóriájában is ezüstérmes tudott lenni. Ez a verseny egy világbajnoki aranyérmet is hozott számomra. A „BBQ with Whiskey&Honey” első helyen végzett kategóriájában, a BBQ őshazájában tudott magyar szószként győzedelmeskedni.

Díjnyertes chili szósz

7. Mennyire lehet a magyaros ételekhez párosítani ezeket a speciális ízvilágú termékeket?

Az extraerős termékek remekül passzolnak a magyar konyhához is. Különlegességük, hogy nagyon keveset kell belőle használni, így nem viszik el az étel ízét, nem színezik, sózzák el, kis mennyiséggel is elérhető a kellemesen csípős íz. Vagy ha azt akarjuk, akkor pár cseppel többet rakva, már a legnagyobb csípős fanatikusoknak is gyöngyözni fog a homloka. A nem natúr, ízesített szószokkal, meg bármilyen étel feldobható, akár magyaros, vagy nemzetközi konyháról van szó.

A GaBko szószokról bővebben itt olvashatsz: GABKOCHILI.HU

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.