Macaron, a francia süticsoda

A tökéletességig fejlesztett mini desszert az egész világot meghódította. Míg a forma meghatározott, addig a tartalom variálhatósága végtelen. Nem véletlen, hogy a macaron készítése és kóstolása igazi szenvedéllyé válhat bárki számára.

A világszerte nagy népszerűségnek örvendő falatnyi töltött desszert a fennmaradt források alapján eredetileg Olaszországból származik. A XIV-XV. században Velence környékén terjedt el, és akkor még maccarone néven emlegették. Minden olyan aprósüteményt így hívtak, mely darált mandulából, tojásfehérjéből és olajos magvakból készült.

Később, a reneszánsz idején jelent meg Franciaországban egy olasz szakácsnak köszönhetően. A neves konyhaművész II. Henrikkel házasulandó Medici Katalin kíséretével érkezett az országba. Az esküvői vacsorán bemutatott töltött édesség nagyon kedvező fogadtatásban részesült. Néhány francia régió hamar elkezdte saját különlegességeként készíteni, és macaron néven gyorsan sikert aratott az egész országban, majd később az egész világon is.

Kívül és belül is tökéletes!

A franciák által tökélyre fejlesztett sütemény darált mandulából, cukorból és (cukorsziruppal felvert) tojásfehérjéből készül. Két kicsi, általában 3 cm átmérőjű, sima felületű korongot csokoládé- vagy más ízesítésű vajas krémmel, lekvárral, esetleg karamellával tapasztanak össze. A jó macaron könnyű, légies, a külső kérge pedig finoman roppan. Fontos, hogy ne legyen túl édes, tehát az ízarányoknak megfelelően ki kell egyenlíteniük egymást.

Színes sütikorongok

A desszert tölteléke karakteres ízű, ez határozza meg a macaron jellegét. Fontos, hogy inkább kesernyés, vagy savanykás, mintsem édes legyen, mert így tud kontrasztot alkotni az édes külsővel. A szakszerűen elkészített macaron szabályosan kerek, felülete fényes és teljesen sima, vékony „talpazata” van. Ételszínezékek segítségével lehet a szivárvány minden színére színezni őket.

Egy imádnivaló desszert

Házilag rendkívül nehéz elkészíteni – nem lehetetlen, azonban végtelen precizitás, gyakorlat és türelem szükséges hozzá. Az alapanyagok minősége meghatározó. Például a legtökéletesebb az, ha a tojásfehérjét néhány napig pihentetjük, a mandulalisztet pedig profi cukrászatokban vesszük. A porcukornál sem mindegy, milyen állagú, a mandulához hasonlóan igen finomra kell őrölni ezt is.

Egy doboznyi édes élvezet

A macaron mára az egész világot meghódította. A legjobb cukrászatok naponta több ezret adnak el belőlük. Nemzetközi karrierjük töretlen, de azért még mindig a francia cukrászdákban teljesedett ki a legjobban. A leghíresebb macaron „kreátorok” – pl. Ladurée vagy Pierre Herme – gyakran lepik meg a vásárlóikat új kreációkkal, amelyek pazar ízkombinációkkal rendelkeznek. Ezzel folyamatos kóstolásra, vásárlásra ösztönözve a szenvedélyes rajongókat.

Pillekönnyű finomság

Magyarországon is egyre népszerűbb ez a francia cukrásztermék. Macaront árusító üzletek megjelenésén kívül macaron készítő tanfolyamokkal is találkozhatunk, sőt már Macaron Napot is többször rendeztek a fővárosban.

A hagyományos ízeknek nálunk a csokis, a pisztáciás, a citromos, a barackpálinkás, a matchás és a gyömbéres számít, de már csak a képzelet szabhat határt az újabb és újabb ízvariációknak. Manapság az extrémebb összeállítások is egyre népszerűbbek. Ilyen pl. a szarvasgombás-mogyorós, fokhagymás-zöldborsos, libamájas és lazacos macaron. Tehát nemcsak az édes ízt kedvelők találhatnak maguknak megfelelő minicsodát, hanem bárki, aki szereti a különlegességeket.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.