Ma van a Csokoládé Világnapja!

Csoki minden mennyiségben

A csokit mindenki szereti. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ma van a Csokoládé egyik világnapja. Ha ugyanis valaki utánanéz a dátumnak, akkor más napokat is talál, amikor a lelkes csokirajongók kedvencüket ünnepelhetik.

A mai, július 11-i csokinapot állítólag Franciaországban, 1995-ben tartották először, Amerikában viszont szeptember 13-án van a csoki ünnepe. Mások úgy tudják, hogy a jeles nap július 7-ére esik, miközben Párizsban már most hirdetik, hogy a Nemzetközi Kakaó és Csokoládé Napot idén október elsején tartják. Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke szerint a csokoládét nem lehet elégszer megünnepelni, úgyhogy mindenki ünnepeljen bátran, amikor csak úgy hozza kedve.

A Magyar Édességgyártók Szövetsége azonban számtalan érdekes adatot gyűjtött össze csokoládé-fogyasztási szokásainkról. Statisztikáik szerint az Európai Unióban évente fejenként összesen 6,5 kg csokit eszünk, a magyarországi adat ennek fele. Mi, magyarok a tejcsokoládét szeretjük a legjobban, a megkérdezettek több mint fele erre a fajta csokira voksolt.

A mogyorós a kedvencünk

Az ízek közül a mogyorós/mandulás mindössze három százalékkal előzi meg a marcipánosat, utóbbiból a felmérésben részt vevő honfitársaink 24 százaléka csemegézik rendszeresen. Nem meglepő, hogy Európában a svájciak eszik a legtöbb csokit, 11 kg/fő az éves fogyasztásuk. A dobogón végeztek még az osztrákok, akik a másodikok 10, míg az írek 9 kilóval a harmadikok.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.