Libalakoma, nem csak Márton-napkor!

Fülemüle étterem

Elvittük vendégeinket arra a helyre, ahol a New York Times szerint a legfinomabb a maceszgombóc Budapesten. Ám a vacsorán kiderült, hogy a Fülemüle étterem nem csak ezt a zsidó ételt készíti tökéletesen.

Gondoltuk, jó ötlet lenne a nagy novemberi libalakomák idején egy zsidó vacsorát rendezni. Szerencsére vendégeink is annak tartották, és élénk érdeklődés mellett, két hosszú asztalt és az étterem nagy termét megtelítve ettük végig az igencsak emberesnek mondható menüt. Bíztunk vendégeink kitartásában, és nem kellett csalódnunk, minden étel elfogyott, senki sem állt fel éhesen az asztaltól. Zsidó szokás szerint pedig nem szabadott volna teljesen jóllaknunk, ugyanis nem illik. Az írott és íratlan szabályokat azonban nem csak itt szegtük meg, és bár ez nem mentség, azért picit enyhített a lelkiismeretünkön.

A híres-neves Fülemüle maceszgombóc

A Singer család vendégszeretetét élveztük, ugyanis az ő tulajdonukban van az étterem közel 15 éve. A falakon fotók, sok-sok emlék, amelyekből egyértelmű, ide szívesen járnak az emberek, ha finomat és kiadósat szeretnének enni. Nem titok, hogy mi is ezzel a céllal érkeztünk. Kaptunk kóser szilvapálinkát, hogy megalapozzunk a hideg előétel ízelítőnek: zsidótojás, libatepertő és körözött. Ezután a gyomrunkban megmaradt csekély űrt a libalevessel töltöttük ki, illetve a maceszgombóccal. Utóbbi nem csak a New York Times szerint nagyszerű, a vendégek is hatalmas piros pontot szavaztak neki.

Szépen sorban jöttek a főételek, az egyik természetesen libás volt, és nem csak a Márton-nap miatt. A liba, ahogyan a többi szárnyas is, kóser, azaz tiszta állatnak számít, ezért a zsidók előszeretettel fogyasztják az év bármely napján. Kóser vágás szerint az állat nyakát egyetlen gyors mozdulattal vágják el, hogy minél kevesebbet szenvedjen, majd teljesen kivéreztetik, hogy minden csepp vére elfolyjon. A liba kísérője latkesz, ismertebb nevén tócsni volt tejföllel meglocsolva, a tetejére még egy szép nagy halom reszelt sajt is került.

Sólet füstölt hússal és tojással

Természetesen az isteni füstölt húsos sóletet sem hagytuk ki! A füstölt húst a Fülemülében egy saját készítésű páccal készítik, amitől olyan puha lesz, mint a vaj. A sólet elmaradhatatlan kísérője még a főtt tojás. A babos finomságot hosszú órákon keresztül sütőben készítik, akárcsak egykor, amikor a pék kemencéjében „érlelődtek össze” az ízek. A desszertünk az étterem egyik specialitása, a diós-mákos-almás nudli volt. Mivel vacsoránk péntek estére esett, azért legalább egy zsidó étkezési szabályt sikerült maximálisan betartanunk, többet és jobbat ettünk a pihenőnap, szombat előtt, mint a hét többi napján.

Az étteremvezetővel, Singer Viktorral készült interjúnkat ITT olvashatjátok!

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.