Konyhaművészet a chili hazájában

Mexikó egy színes és varázslatos világ, ahol szeretik az emberek a fűszeres ételeket, de mindenekelőtt a chilit. A tortilla tekercset a gyorséttermek is felvették az étlapjukra, hiszen egyszerű, gyorsan elkészíthető és népszerű étel, egy másik ismerős mexikói étel, amelyet előszeretettel főznek az éttermek, az pedig a chilis bab. A mexikói konyha további rejtelme azonban szűz terület az átlagember számára. Ez nem maradhat így tovább! Ha megengeded, most bevezetünk kicsit a mexikói gasztronómia világába, és hogy ne csak beszéljünk róla, élőben is kipróbálhatod október 17-én, mexikói vacsoraestünk keretében az Iguánában.

Az indián gyökerekkel rendelkező mexikói konyha a spanyol, európai, indiai és kínai hatásoknak köszönhetően egyre csak színesedett, különlegesebb lett. A leggyakoribb hozzávalók között van a kukorica és a bab, amelyek azért annyira közkedveltek Mexikóban, mert a hús kuriózumnak számított sokáig, ritkán került a tányérjukra. A vízparton élők azért fogyasztottak fehér húst, halat és tenger gyümölcseit, ők egy kicsit szerencsésebb helyzetben voltak.

Vigyázat, mert veszélyesen erős!

A chili, mint fűszer ősi, a mexikói konyha alapköve. A paradicsom szintén népszerű, de nem szószként, mint az olaszoknál, hanem rizs, saláta és leves ízesítőjeként. Szószaik tehát nem a paradicsomtól, hanem a chilitől olyan szép pirosak. A spanyol hódítóknak köszönhető viszont a fokhagyma, vöröshagyma, sajt, gabona, csirkehús. Zsiradéknak növényi olajat és sertészsírt használnak. Különleges hozzávalókból sincsen hiány: náluk kaktuszból és a kakaóból is készül étel. Utóbbi a híres mole szósz egyik alapanyaga a mogyoróvaj és a több mint harminc különféle fűszer mellett.

A spanyolok szeretik a húsokat és a búzalisztet, éppen ezért nem csoda, hogy mindkettő szépen lassan beszivárgott a mexikói gasztronómiába. A fűszerek közül nem csak az olasz konyha elmaradhatatlan ételízesítője az oregánó (vagyis szurokfű), a mexikói paradicsomos ételek jellegzetes föld ízüket is neki köszönhetik. A római kömény szintén hálás növény, hiszen bárhol jól lehet termeszteni, íze pedig utánozhatatlan, picit kesernyés, de kellemes.

A sokoldalú fahéj

A chilipor gyakori fűszer, különböző chilik, kömény és oregánó keveréke alkotják. A fahéj, szegfűszeg és ánizs szintén a mexikói ételek izgalmas íz- és illatvilágáról gondoskodik. Mexikóban ugyanis nem szokatlan a húshoz fahéjat adni, míg nálunk ez a fűszer leginkább csak a sütemények ízesítője. És mielőtt a mexikói konyhát a nehéz, emberes ételei alapján beskatulyáznánk, elárulom, hogy a sajtjaik is isteniek. A fehér és friss sajtot például szívesen teszik a quesadillába, enchiladába. Azonban az amerikai hatásról sem szabad megfeledkeznünk: a Jack nevű sajt – ami Amerikában nagyon népszerű, még gyorsétterem lánc nevében, „Jack in the box” is szerepel – tökéletes az előbb említett ételekbe is, hogyha a házi éppen elfogyott.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.