Jéghideg étterem, meleg fogadtatás

Montreálban üzemel Észak-Amerika egyetlen jégből és hóból álló étterme. A helyiek finn segítséggel 40 ezer köbméternyi hóból és 2 ezer, egyenként 136 kilós jégtömbből építették meg a „Snow Village Hotel” épületét. Néhány hét alatt húzták fel a jégbárt- és éttermet, a 25 hotelszobát, az esküvői kápolnát és az előteret, amely 9,5 méteres belmagasságával Észak-Amerika legnagyobb jégkupolája. A „Hó Falu” második éve nő ki a földből, és egészen márciusig áll, amíg el nem olvad.

Hó és jég mindenhol

Míg a Quebec városban található jéghotel 2001-es nyitása óta messze földön híres lett, addig a finn és norvég mintára létrehozott „Hó Falu” újdonságnak számít, hiszen a kontinens első jégétterme üzemel benne. Az étterem három méter széles jégfalai nem engedik, hogy a hőmérséklet mínusz 2 fok fölé emelkedjen, és a vendégeknek jégből kifaragott székeken kell ülniük, amelyeket rókaszőrrel borítottak. Az asztallap szintén jégből van kifaragva, de hogy ne hűtse ki az ételeket, fadeszkákkal fedték be. Március 24-éig lehet ebédelni és vacsorázni ezen a jeges helyen.

Finomság a tányéron

A konyhát a montreáli InterContinental Hotel 29 éves séfje, Matthieu Saunier vezeti. A dél-franciaországi születésű séf hét évvel ezelőtt érkezett a kanadai városba. 2011-ben ő lett az InterContinentál hotellánc legfiatalabb vezető séfje, és jelenleg a Provence inspirálta Osco étterem ételeit álmodja meg. A „Pommery” jégétteremben Saunier 69 dolláros háromfogásos vacsorájának ételei között találunk jeruzsálemi articsóka és karfiol krémlevest párolt vadkannal valamint japán pisztrángtatárt.

A séf és csapata számára a jégétterem tartogat jó néhány kihívást. Mivel a teremben nagyon hideg van, minél gyorsabban ki kell szolgálniuk a vendégeket, hogy azok meg ne fázzanak. Számításba kell venniük azt is, hogy hóviharban az alapanyag-ellátás akadozik. A séf a dél-francia ízvilágot próbálja meg kombinálni a quebec-i hozzávalókkal, így igen izgalmas ételek születnek. A Franciaországot, Olaszországot, Korzikát, Tunéziát és Angliát megjárt szakács szeret Montreálban dolgozni, hiszen itt szép sikereket ért már el.

Terített asztal

Saunier gyerekként sokszor megfordult a halpiacon, mert édesapja ott dolgozott, és rendszeresen elkísérte őt az éttermek konyhájára is, ahol a séfeket megfigyelhette munka közben. Ekkor kapott kedvet a szakács szakmához. Most pedig az északi hidegben a mediterrán ízeket próbálja meg ötvözni a tenger gyümölcsivel, zöldségekkel és a helyi jellegzetességekkel.

Asztalfoglalás: www.snowvillagecanada.com

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.