Izrael be akarja tiltani a libamájat

A vita tárgya

Izraelben háború folyik a libamáj ellen. Egyre többen támadják a francia csemege behozatalát és értékesítését az országban.

A Jerusalem Post beszámolója alapján a betiltást támogatók hatásköre jelentősen megnőtt az utóbbi időben, miután a Knesset 59 tagja megkapta a támogatást, és csak tízen kaptak ellenszavazatot.

A libamájpástétom termelését már körülbelül egy évtizede betiltották az országban, de a jövőben a kereskedelem is veszélybe kerülhet. Ha végleg megszavazzák a törvényjavaslatot, akkor Kalifornia állam után most Izrael is végleg betilthatja a sokak által kritizált libamáj forgalmazását.

Libamájas finomság

Izraelben a javaslatot állatvédő csoportokkal, pl. az Anonymous for Animal Rights-szal-együttműködve nyújtották be azzal a váddal, hogy a libákat kegyetlenül, erőszakkal táplálják azért, hogy hízzon a májuk.

“Hiszem, hogy ez a törvény nemcsak az állatok védelméhez fog hozzájárulni, hanem Izrael imidzsét is nagyban fogja formálni a világban” – mondta MK Dov Lipman, a törvényjavaslat kidolgozója. “Itt az ideje, hogy megszüntessük ezt a lelket megrontó ételt Izraelben” – tette hozzá.

Állatvédő csoportok már több helyen győzedelmeskedtek a libamáj ellen a világban. Legutóbb tavaly, az Egyesült Királyság több étteremben tiltották be a forgalmazását, illetve vették le az étlapról a libamájat tartalmazó ételeket.

Ennek ellenére továbbra is népszerű csemegének számít a libamáj az ínyencek körében, és a rajongók képesek borsos áron akár a feketepiacon is beszerezni kedvenc étküket, ha máshol nem juthatnak hozzá.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.