Ízes érzéki csalódás

A piros nem tilos!

Gondoltad volna, hogy a bor ízélményén a fény- és hanghatások sokat változtatnak, méghozzá pozitív irányban? Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy mit látsz és hallgatsz borozás közben.

A világ legnagyobb, több érzékszervre is kiterjedő kísérlete bebizonyította, hogy a szín- és hanghatások igenis befolyásolják „borérzékelésüket”, főleg az ízlelést, amelyet közel 10 százalékkal módosíthatnak. Leginkább a vörös és a zöld fény van hatással ránk, illetve a kellemes és szomorú dallamok. Ideális kombinációnak az „édes” zene és a vörös fény bizonyult, 9 százalékkal fokozva az ízélményt. A zöld fénytől és a „keserédes” zenétől viszont 14 százalékkal frissebbnek és kevésbé intenzívnek érezzük a bort.

A zenék kiválasztásakor már egy korábbi, ételekkel kapcsolatos kísérlet volt a segítségükre a kutatóknak. Ez azt támasztotta alá, hogy a ritmus és a hangszerelés befolyásol minket abban, hogy édesnek vagy savanyúbbnak érezzük-e az ételt. A vörös fény a bor gyümölcsös jegyeit emelte ki, míg a zöld a frissességét. A kísérletben közel 3 ezer vállalkozó kedvű vett részt. A négynapos kísérletet egy spanyol bortermelő és egy szintén spanyol rendezvényszervező cég kezdeményezte. Már a bejáratnál kapott mindenki egy pohár bort, majd hozzá egy-egy hang- és fényeffektet. Mindkettő nagyon mély hatást tett a borozókra.

A zöld még frissebbé tesz!

A kísérlet tanulsága, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a „körítés” a bárokban a borozáshoz. A zenének és fénynek együtt nagyon intenzív hatása lehet, erősen befolyásoló tényezők pozitív irányban, persze csak akkor, ha jól választják ki őket. Otthonra pedig a hangulatfényeket javasolják a kutatók, főleg a pirosat. Jó tanács azoknak, akik szeretik a gyümölcsök borokat, piros asztalterítőn vagy piros borospohárban szolgálják fel, hogy még inkább kiemeljék ezt a kellemes tulajdonságát.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.