Interjú egy whisky nagykövettel

Szombati Zsolt

Szombati Zsolt, a The Macallan prémium kategóriás skót whisky hazai nagykövete mesélt nekünk a híres ital jellegzetességeiről, a hazai whisky fogyasztók szokásairól, a nemzetközi trendekről és a szakmai képzésekről is.

Hogy lesz valakiből egy prémium kategóriás whisky márka magyarországi nagykövete?

Mikor elkezdtem a szakmában dolgozni, nem is álmodtam róla, hogy valaha ér ilyen megtiszteltetés. Aztán miután egyre több időt töltöttem el a pályán, természetesen eljátszottam a gondolattal, hogy nem lenne rossz egyszer egy márkát képviselni. Így jött 2014-ben a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. megkeresése, velük az első nagy közös munkám a Whisky Show volt. Már akkor is arra törekedtem, hogy valami különlegeset alkossak, hiszen nagy felelősség egy brand arcának lenni. A The Macallan esetében ez különösen fontos, hiszen a „whiskyk királyáról” beszélünk.

A The Macallan skót whisky története 1824-ig nyúlik vissza. Mikor került először Magyarországon forgalomba?

2010 óta forgalmazzák az országban a whiskyt, mióta a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. portfóliójába bekerült.

Milyen sajátosságai vannak ennek a márkának?

Forrás: www.themacallan.com

A whiskyk Rolls-Royce-áról beszélünk ebben az esetben, nem véletlen, hogy évek óta ez a legdrágább tétel a spirit árveréseken a whisky kategóriában. Olyan különleges beltartalmi értékekkel rendelkezik, amit véleményem szerint egy márka sem tud felmutatni, egyszerre fűszeres és gyümölcsös, nagyon karakteres ízzel rendelkezik. Minden ember más és mást érezhet ki kóstoláskor ebből a borostyán csodából. A The Macallan különlegessége elsősorban abban rejlik, hogy kizárólag árpamalátát tartalmazó whisky, tehát nem „blended”, nincsen keverve más malátával. Nagy hangsúlyt fektetnek a készítők a minőségi alapanyagokra, a felöntés során használt víz például a The Macallan birtokon fakadó tiszta forrásból származik. Az ital különlegességét adja még például a lepárlók egyedisége: ezek formája és mérete is különbözik az iparban használt lepárlóktól, kialakításuk a lehető legnagyobb felületet biztosítja az italnak a rézzel való érintkezésre, ami megadja a whisky példa nélküli ízét. Ezek a lepárlók annyira egyediek, hogy helyet kaptak már a Bank of Scotland tízfontos bankjegyén is. A The Macallan többek közt annak is köszönheti karakterességét, hogy a végső desztilláció csupán 16%-át töltik át a mesterek a hordókba – ez a kis mennyiség is biztosítja a magas fokú minőséget. Az érleléshez szükséges tölgyfahordókat különös gonddal választják ki, amik a citrusos-kókuszos íztől kezdve a narancsos csokoládén át a vanília aromájának az ízét adják.

A hazai whiskyfogyasztásnak mennyire vannak régi hagyományai? Egyáltalán mennyire ismerjük mi magyarok a különböző whisky márkákat?

A magyar whiskyfogyasztási szokások még nem egészen kiforrottak, viszont az út, amin haladunk, az nagyon jó! Az a tapasztalatom, hogy egyre nyitottabbak az emberek, és keresik az új ízeket. Ha például arra gondolok, hogy a ’90-es évek elején ismertek a vendégek körülbelül három márkát, amiből választottak a whisky-kólához, ahhoz képest ma már ez a szám ezerre nőtt.

A magyar whiskyfogyasztók mennyire keresik a prémium kategóriás termékeket?

Egyre inkább a minőségi italok kerülnek előtérbe. Megjelent a piacon egy olyan réteg, aki kifejezetten csak prémium whiskyt fogyaszt, és vannak, akik még csak ismerkednek vele.

A fogyasztást illetően vannak-e új trendek a világon, illetve itt nálunk Magyarországon?

Forrás: www.themacallan.com

Egyre kifinomultabbak a fogyasztók, a The Macallant például csak jéggel fogyasztják, ami egy hatalmas előrelépés, hiszen a vendégekben tudatosult, hogy ez egy prémium márka, és ennek megfelelően tisztelik is. Folyamatosan növekszik azoknak a száma, akik egy-egy italozás alkalmával prémium whiskyt rendelnek, hiszen számukra fontosabb az ital élvezete, és minősége, mint a mennyisége. Ma már egy bártender fantáziájának is csak a képzelet szabhat határt, nincsenek megkötések, és ha egy vendég tanácstalan, hogyan fogyassza a whiskyjét, azért vagyunk mi, szakemberek, hogy segítsük a döntésében, és megajándékozhassuk egy páratlan élménnyel.

Egy bártender mit tud tenni az adott márka népszerűsítéséért?

Mivel a vendég az én kezemben van, nagyon sok múlik azon, hogy mit ajánlok, vagy készítek el neki. Az a tapasztalat, hogy sokan egyáltalán nem tudják, hogy mit szeretnének, így ilyenkor az én felelősségem, hogy mit szolgálok fel a vendégnek. Alapvetően egy rövidebb beszélgetés és egy-két egyszerű kérdés után el tudom dönteni, hogy a vendég nagy valószínűséggel milyen italt fogyasztana szívesen, természetesen, ha nem egy határozott kéréssel érkezik. Igazából a legfanatikusabb fogyasztót is el lehet csábítani, ez csupán emberismeret és a megfelelő háttértudás együttesén múlik.

Forrás: www.themacallan.com

Hol és hogyan lehet a szakmai tudást bővíteni egy szakembernek? Illetve a whisky iránt érdeklődők hol tudhatnak meg többet a kedvenc whisky márkájukról és a világtrendek alakulásáról?

Szakmai tudást mindig a legnagyobbaktól lehet tanulni, így ezt elsősorban az elismert és számomra nagyon nagyra becsült szakemberektől kapom. Folyamatosan próbálom bővíteni a tudásom, nagyon sokat olvasok a témában, igyekszem lépést tartani a legújabb trendekkel. Ami nem szokványos,- de én nagyon szeretem, és szerintem ez nekem egy nagy előny is – az az, hogy sokat „faggatom” a vendéget is, aki a The Macallant fogyasztja. Így első kézből kapok olyan információkat és visszajelzéseket, amik fontosak számomra a munkám során. Véleményem szerint a szakmai tudás mellett ugyanolyan fontos, hogy tiszteljük és ismerjük a vendégünk álláspontját. Nagyon sok szakmai show és workshop van most már szerencsére, ami nem feltétlenül csak a gasztronómiában dolgozók számára szól, hanem szeretettel várják a téma iránt érdeklődőket is. Mint márkanagykövet, én is sok előadáson és bemutatón vagyok túl. Mindig szeretem ezeket az alkalmakat, hiszen ide már alapvetően egy olyan közönség jut el, akik szeretnének többet tudni a whiskyről és a fogyasztási trendekről.

A The Macallan hivatalos oldaláért klikk: IDE!

Szombati Zsolt megosztott velünk egy isteni whisky alapú koktél receptet is: ITT!

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.