Indiai fűszerek – 1. rész

Az indiaiak ezernyi fűszert használnak, amelyek nemcsak megszínezik ételeiket, hanem gyógyítanak is. Náluk az étel Isten ajándéka, a testen kívül a lelket is táplálja. Pekáry Dorottya táplálkozási tanácsadónk most sorra veszi a leggyakrabban használt indiai fűszereket, és elárulja nekünk jótékony hatásaikat.

Sárga, mint a curry

Curry: fűszerkeverék és étel neve is

Őrölt fűszerkeverék, amelyet az indiai brit telepesek vettek át az indiai konyha hagyományos fűszerkeverékeiből. Az ilyen ízesítésű ételt is így nevezik. A kereskedelmi forgalomban levő curry por alapanyaga: kurkuma (a curry ettől kapja jellegzetes sárga színét), római kömény (kumin), koriander és vörös, azaz cayenne-bors. Egyéb alkotóelemei lehetnek még: chili paprika, szegfűszeg, fahéj, görögszéna, szerecsendió, gyömbér, mustármag, édeskömény, mák, szegfűbors, ánizs, babérlevél és fekete vagy fehér bors. Valamennyit pörkölik, és finomra őrlik. Gyógyító fűszernek is szokták nevezni, mivel megelőzhetők segítségével a fertőzések, de antioxidáns és gyulladáscsillapító hatását is kimutatták. A kísérletek arról tanúskodnak, hogy az indiai fűszerben található sárga festékanyagnak jótékony hatása van, többek között a mellrákra, a bőrrákra és az Alzheimer-kórra is.

Illatos koriander

Koriander, ami nélkül nincsen sós étel Indiában

Csaknem valamennyi indiai sós étel hozzávalója. Egészségünkre gyakorolt pozitív hatása vitathatatlan, mivel nem csak méregtelenít, de számos más betegség gyógyításában is segíthet. Antibakteriális, így a szalmonella fertőzések és a bőrbetegségek megelőzhetők vele. Emeli a HDL-koleszterin (jó koleszterin), és csökkenti az LDL-koleszterin (rossz koleszterin) szintjét. Gyomorpuffadásra is jó, hiszen az emésztést segíti: extra rostanyagot jelent az emésztőrendszernek, ugyanakkor a hasmenést megállítja. Továbbá az inzulin elválasztást megkönnyíti, így csökkentve vércukorszintünket. Segít megszüntetni a húgyúti fertőzéseket, és a menstruáció kellemetlen tüneteit is enyhíti. Vas- és magnéziumforrás, ezért vérszegényeknek nagyon ajánlott. Sőt, még a szembetegségek és ízületi gyulladások ellen is véd.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.