Így idd a tequilát!

Só és lime a tequila társa

A tequilát Mexikóban – az általánosan elterjedt tévhittel ellentétben – tisztán, „kísérő” nélkül isszák. A világ más részein a silver változatát gyakran sóval és lime-mal, ez utóbbi helyett néha citrommal fogyasztják. A procedúra szerint először a kézre sót szórnak, majd lenyalják, ezt követően megisszák a tequilát, majd megesznek egy szelet lime-ot/citromot.

A gold esetében a szertartásos fogyasztás kelléke a fahéj és a narancs, az előbb leírt módon felhasználva. A só és a citrusfélék a rossz ízek (főleg az utóízek) elfedésének hagyományos eszközei, ezért az ilyen „rituálékat” abból az időszakból eredeztetik, mikor a gyengébb minőségű mixto tequilák divatba jöttek az Egyesült Államokban.

Tequila alapú koktélok

Az isteni Margarita

Margarita: Keverjünk össze azonos mennyiségű tequilát és Triple Sec-et (4-4cl-t) egy fél lime levével és sok jéggel. Nedvesítsük meg vele egy koktélos pohár peremét, majd fordítsuk bele a poharat néhány pillanatig durva szemű sóba, majd öntsük az italt a pohárba. Ez a klasszikus margarita, ettől eltérő koktélreceptekben tesznek az italba tojásfehérjét is, a Triple Sec helyett pedig gyakran Cointreau-t, esetleg Grand Marnier-t. A Blue Margarita koktélba 2cl Blue Curacao is kerül. A Strawberry Margarita eperpürével és eperlikőrrel készül.

Tequila Sunrise

Tequila Sunrise: Töltsünk meg félig egy Collins poharat törtjéggel, adjunk hozzá 4cl gold tequilát, majd öntsük fel friss narancslével, végül süllyesszünk az aljára 2cl grenadin szirupot. A fényes vörös grenadin lesüllyed a pohár aljára, majd nagyon impozáns módon keveredik el felfelé a narancsban, innen ered az ital neve is. Végül díszítsük egy narancsszelettel és koktélcseresznyével. A Florida Sunrise esetén a narancslevet fele arányban ananászlé egészíti ki.

A cikk szerzője Pacher Péter italszakértőnk.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.