Harcsaderelye kecskesajttal zöldtésztában

Az új badacsonyi étel harcsából készül, a derelye a hal húsán kívül kecskesajtot is rejt. A köret zsenge répa, zöldborsó és gomba, ami nemcsak színében, hanem ízében is jól harmonizál a halétellel.

Az étel összetevői:

-    Harcsaderelye kecskesajttal
-    Halleves
-    Zöldségek

Badacsonyi halderelye

Az étel elkészítése (5 személyre):

Hozzávalók a tésztához:

-    0,5 kg „00” típusú liszt
-    2 db tojás
-    6 db tojássárgája
-    5 dkg Kéknyelű szőlő zsenge levele (szárazva, forrázva, jeges vízben hűtve, jól kifacsarva a felesleges víztől)
-    1 csokor petrezselyem levél (szárazva, forrázva, jeges vízben hűtve, jól kifacsarva a felesleges víztől)
-    1 csipet só
-    0,5 dl víz
-    0,5 dl olívaolaj
-    2 db tojás a kenéshez
-    Liszt a szóráshoz

Hozzávalók a töltelékhez:

-    30 dkg harcsafilé
-    10 dkg kecskesajt
-    5 dkg füstölt szalonna
-    Só, bors

A tojásokat, a sárgákat, sót, az előkészített petrezselyem és szőlőlevelet egy merülő turmix segítségével pürésítjük, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval (liszt, víz és olívaolaj). Így egy selymes, zöld színű tésztát kapunk, amit lefóliázva, hűtőben tárolunk felhasználásig. Továbbiakban a tésztát hosszú lappá nyújtjuk, az így kapott tésztalapot egy lisztes felületű asztalon megfelezzük.

A harcsafilét (bőr és inak nélkül), apróra kockázzuk. A füstölt szalonnát felkockázzuk, töpörtyűnek kisütjük, majd a zsírjáról leszűrjük. A kecskesajtot szétmorzsoljuk, majd összekeverjük az előkészített harcsa- és töpörtyű kockákkal, sóval, borssal ízesítjük. A haltölteléket egyforma kis golyókká formázzunk, majd a tészta egyik felére rakjuk egymástól 5-6 cm távolságra.

Körbekenjük tojással, majd ráhelyezzük a tésztalap másik felét. A tésztalapokat ügyes ujjmozdulatokkal egymáshoz illesztjük a halas töltés mentén, úgy, hogy a tészta ne sérüljön meg. Az összeillesztett tésztákat egy pogácsa kiszúróval kiszúrjuk, vagy recés derelye vágóval egyenletesen körbevágjuk. A halderelyét sós vízben megfőzzük, majd a többi hozzávalóval tálaljuk.

Halleves

Hozzávalók:

-    2 kg halcsont (fej (keserű fog eltávolítva), gerinc, nyesedék pontyból, harcsából)
-    20 dkg vöröshagyma darabolva
-    10 dkg TV paprika csumázva, felezve
-    1 db paradicsom felezve
-    2 púpozott evőkanál csemege fűszerpaprika
-    Só

A halcsontokat egy lábasba helyezzük, felöntjük hideg vízzel, hogy kissé ellepje a csontok tetejét, majd felforraljuk. Ekkor a leves tetején összegyűlt zavaros habot egy szűrőkanál segítségével eltávolítjuk. Ezután a leves tetejére helyezzük az előkészített zöldségeket, fűszerpaprikát, sót, majd lassú főzéssel (gyöngyöző forralással) közel 3,5 órán keresztül főzzük.

Ha letelt az idő, akkor rövid ideig pihentetjük, ezután szűrőruhán leszűrjük. A szűrt levest fagyasztjuk, majd fagyos állapotban egy gézlap tetejére helyezzük. Mindezt egy tál felé helyezzük, és a hűtőben 1 nap alatt lecsepegtetjük. A lecsepegett leves egy tiszta lé, ezt a hallevest használjuk fel.

Zöldségek

Hozzávalók:

-    Zsenge újrépa
-    Zöldborsó hüvely
-    Gomba (csiperke, ill. szezontól függően róka, császár, stb.)

A zöldségeket és a gombát a hallében félpuhára főzzük, majd a kifőzött halderelyékkel tálaljuk, kecskesajt ropogóssal és szőlőkacsokkal díszítjük.

Jó étvágyat kívánunk!

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.