Az új badacsonyi étel harcsából készül, a derelye a hal húsán kívül kecskesajtot is rejt. A köret zsenge répa, zöldborsó és gomba, ami nemcsak színében, hanem ízében is jól harmonizál a halétellel.
Az étel összetevői:
- Harcsaderelye kecskesajttal
- Halleves
- Zöldségek
Az étel elkészítése (5 személyre):
Hozzávalók a tésztához:
- 0,5 kg „00” típusú liszt
- 2 db tojás
- 6 db tojássárgája
- 5 dkg Kéknyelű szőlő zsenge levele (szárazva, forrázva, jeges vízben hűtve, jól kifacsarva a felesleges víztől)
- 1 csokor petrezselyem levél (szárazva, forrázva, jeges vízben hűtve, jól kifacsarva a felesleges víztől)
- 1 csipet só
- 0,5 dl víz
- 0,5 dl olívaolaj
- 2 db tojás a kenéshez
- Liszt a szóráshoz
Hozzávalók a töltelékhez:
- 30 dkg harcsafilé
- 10 dkg kecskesajt
- 5 dkg füstölt szalonna
- Só, bors
A tojásokat, a sárgákat, sót, az előkészített petrezselyem és szőlőlevelet egy merülő turmix segítségével pürésítjük, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval (liszt, víz és olívaolaj). Így egy selymes, zöld színű tésztát kapunk, amit lefóliázva, hűtőben tárolunk felhasználásig. Továbbiakban a tésztát hosszú lappá nyújtjuk, az így kapott tésztalapot egy lisztes felületű asztalon megfelezzük.
A harcsafilét (bőr és inak nélkül), apróra kockázzuk. A füstölt szalonnát felkockázzuk, töpörtyűnek kisütjük, majd a zsírjáról leszűrjük. A kecskesajtot szétmorzsoljuk, majd összekeverjük az előkészített harcsa- és töpörtyű kockákkal, sóval, borssal ízesítjük. A haltölteléket egyforma kis golyókká formázzunk, majd a tészta egyik felére rakjuk egymástól 5-6 cm távolságra.
Körbekenjük tojással, majd ráhelyezzük a tésztalap másik felét. A tésztalapokat ügyes ujjmozdulatokkal egymáshoz illesztjük a halas töltés mentén, úgy, hogy a tészta ne sérüljön meg. Az összeillesztett tésztákat egy pogácsa kiszúróval kiszúrjuk, vagy recés derelye vágóval egyenletesen körbevágjuk. A halderelyét sós vízben megfőzzük, majd a többi hozzávalóval tálaljuk.
Halleves
Hozzávalók:
- 2 kg halcsont (fej (keserű fog eltávolítva), gerinc, nyesedék pontyból, harcsából)
- 20 dkg vöröshagyma darabolva
- 10 dkg TV paprika csumázva, felezve
- 1 db paradicsom felezve
- 2 púpozott evőkanál csemege fűszerpaprika
- Só
A halcsontokat egy lábasba helyezzük, felöntjük hideg vízzel, hogy kissé ellepje a csontok tetejét, majd felforraljuk. Ekkor a leves tetején összegyűlt zavaros habot egy szűrőkanál segítségével eltávolítjuk. Ezután a leves tetejére helyezzük az előkészített zöldségeket, fűszerpaprikát, sót, majd lassú főzéssel (gyöngyöző forralással) közel 3,5 órán keresztül főzzük.
Ha letelt az idő, akkor rövid ideig pihentetjük, ezután szűrőruhán leszűrjük. A szűrt levest fagyasztjuk, majd fagyos állapotban egy gézlap tetejére helyezzük. Mindezt egy tál felé helyezzük, és a hűtőben 1 nap alatt lecsepegtetjük. A lecsepegett leves egy tiszta lé, ezt a hallevest használjuk fel.
Zöldségek
Hozzávalók:
- Zsenge újrépa
- Zöldborsó hüvely
- Gomba (csiperke, ill. szezontól függően róka, császár, stb.)
A zöldségeket és a gombát a hallében félpuhára főzzük, majd a kifőzött halderelyékkel tálaljuk, kecskesajt ropogóssal és szőlőkacsokkal díszítjük.
Jó étvágyat kívánunk!