Halpiac japán módra

Tsukiji nagybani piac 1. rész

Az Edo korra visszanyúló nagybani halértékesítést 1935-ben legalizálták államilag. Azóta a helyzet változatlan, ugyanazokkal a módszerekkel adják-veszik a halat, mint hajdanán a Tokió belvárosában működő népszerű Tsukiji halpiacon.

A világon egyedülálló méretekkel rendelkező, közel 230 ezer négyzetméteres árusító tér mára igazi turista látványossággá nőtte ki magát. A szigetországba érkező külföldiek előszeretettel keresik fel korán reggel ezt az igazán sajátos hangulatú helyet, hogy elmélyüljenek a helyi kultúra e szeletének megismerésében.

A piac fő attrakciója a hajnali tonhal-árverés, viszont épp az óriási turistaözön miatt ennek látogatását az utóbbi években betiltották, illetve regisztrációhoz kötve napi 120 főre korlátozták. Az árverésen mindig nagy a sürgés-forgás, rengeteg kis jármű cikázik a felvásárolt áruval, ezért balesetveszélyes, ha túl sokan lábatlankodnak a járművek előtt, a nagy tömeg pedig a kereskedést is zavarná.

Így csinálja egy profi

A piacon azonban így is akad látnivaló bőven. A délelőtti órákban megnézhetjük, hogy hogyan dolgozzák fel a halakat, hogyan zajlik az adás-vétel, megismerhetjük a tenger apraját-nagyját: töménytelen mennyiségű hal-, rák- és algafajtákat. Láthatunk élő édesvízi angolnákat úszni óriás tartályokban, élénk bíborvörös sügéreket, polipokat, kövér tengeri kagylókat, garnélarákokat, stb. A gumicsizmás halászok előttünk filézik és szeletelik föl a friss árut, majd szállítják a megrendelőhöz. Sokan mozgóárusként, saját kisautójukkal maguk indulnak útnak a belvárosba, hogy közvetlenül értékesítsék portékáikat az éttermeknek, szállodáknak.

A légkör barátságos, és ami nagyon fontos, itt lehet kapni a legfrissebb sushit egész Tokióban, a belvárosi árak töredékéért. Üljünk be egy kedves kis sushibárba, és bátran rendeljünk kedvünkre a számtalan sushifajtából. Lehet makréla, lazac, angolna vagy tonhal a kedvencünk, itt biztosan nem fogunk a minőségben csalódni. Az ismert sushibárok előtt azonban hosszú sorokra kell számítani, a jó hír gyorsan terjed, a tökéletes kiszolgálás sok vendéget vonz.

Itt biztosan finom a sushi

Ha valaki nem szereti a halat, akkor ramen leveseket árusító kifőzdéket, sült tojásárusokat és különleges rizskekszekre szakosodott üzleteket is találhat. Mivel a piaci kavalkád délutánra elcsendesedik, ezért érdemes a kora reggeli órákban kilátogatni ide. A legjobb, ha már ott fogyasztjuk el a reggelinket, és teli hassal, jókedvűen járjuk végig a standokat és az üzletsorokat.

Nemcsak ételekkel, hanem iparcikk árusokkal is találkozhatunk a Tsukiji területén. A háziasszonyok által kedvelt fonott bevásárlókosaraktól kezdve horgászfelszerelésekig, speciális kovácsolt késeken át ajándéktárgyakig, gumicsizmától a konyhafelszerelésig mindenből bőséges a választék.

Személy szerint a tokiói városnézés kötelező részévé tenném mindenki számára ezt a piaci kiruccanást, hiszen egy nagyon speciális, csak a japánokra jellemző, sajátos hangulatú vásári forgatagban lehet részünk, ahol az étkezési kultúra alapjaival is megismerkedhetünk.

Cím:
5-2-1 Tsukiji, Chuo-ku, Tokió

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.