Gyümölcsös és formabontó hungarikum

Az Árpád család

Mi más is lehetne, mint a pálinka, a magyar ember egyik kedvenc itala. A gyümölcsösség mind illatában, mind ízében nagy előny, sőt alapkövetelmény lenne, viszont a fomabontó külső nem mindegyik pálinkánkra jellemző. Ha gyümölcsös és különleges designnal is meg van áldva, akkor az nagy valószínűséggel Árpád pálinka lesz. Ezek a díjnyertes, prémium párlatok októberi pálinka vacsoraestünk főszereplői, és ha már reflektorfénybe kerülnek, illik őket annak rendje és módja szerint bemutatni. Ebben Hegedűs Mónika, az Árpád Pálinkaház egyik tulajdonosa és értékesítési vezetője volt a segítségünkre.

•    Miért éppen azokat a pálinkákat ajánlották a kínálatukból, amelyek a menüsorban szerepelnek?

Több mint negyven tétel szerepel a termékskálánkban, ezeket mind gyümölcsből készítjük, zöldség párlatokkal nem foglalkozunk. Mind a hat kiválasztott pálinka díjnyertes. Törekedtünk arra, hogy legyenek alapízek, ez a barack és a szilva, ugyanakkor szeretnénk, ha az intenzív illatú pálinkáinkat is meg tudnák kóstolni a vendégek, hiszen ezek nagyon népszerűek. Ugyanis azt vettük észre, hogy minél parfümösebb a pálinka, annál közkedveltebb. A birsre viszont azért esett a választás, mert ősz van, ilyenkor van ennek a gyümölcsnek a szezonja.

•    Az Árpád Pálinkaházat mi különbözteti meg a többi pálinkakészítőtől?

A fiatalos lendület és a formabontó design. Kreativitásra törekszünk a csomagolásban, ezért is dobtuk a piacra pálinka patronunkat – ami egy 12 centis üvegcse – és tíz literes ballonunkat. Ami pedig a beltartalmat illeti, minőségre törekszünk. Öcsém, Nagy Áprpád a főzőmester, aki több mint 12 éve főz pálinkát, jól ismeri a szakma minden csínját-bínját. Családi vállalkozás a miénk, termékeink manufakturálisan, és ami talán ennél is fontosabb, szívvel-lélekkel készülnek.

•    Van-e olyan különlegesség a repertoárjukban, amire kimondottan büszkék vagy ritkaságnak számít?

Zászlóshajónk a már említett Lepotica Szilva, amely a World Spirits Awardon dupla aranyat kapott, a Destillatán pedig 78 tétel közül lett az „Év Párlata”. Nyolc hektáron termesztjük ezt a fajta szilvát, ami igazi különlegesség. Már a neve is önmagáért beszél: a lepotica szerb szó, jelentése szépség.

Árpád testvérek

•    Nemzetközi viszonylatban versenyképesek a magyar pálinkák? Jó hírük van?

A magyar pálinkákat nem nagyon ismerik külföldön. A magyar piac viszont nagyon szűk, hiszen 102 kereskedelmi pálinkafőzde próbálja meg itthon eladni a termékeit. Nagy piac lenne például az orosz, oda viszont csak nagy mennyiséggel lehetne betörni, hiszen hatalmas a felvevőképessége. A hazai főzdék viszont kicsik, nem állítanak elő ekkora volument, ezért szerintem csak akkor van esélyünk, ha többen összefogunk.

•    Miért döntöttek úgy, hogy pálinkákat fognak készíteni?

A pálinkakészítésnek a családunkban hagyománya van, generációról generációra szállt ez a mesterség. Az öcsémmel együtt úgy nőttünk fel, hogy természetes volt, nagyapa és apa is pálinkát főz. Önkéntelenül megtanultuk és az idők során megszerettük ezt a szakmát.

•    A magyarok szeretik a pálinkát? Tapasztalatai szerint mely nemzetek lelkesednek még ezért az italért?

Mi, magyarok szeretjük a pálinkát, nem véletlenül lett hungarikum. Azt figyeltük meg, hogy az ötven év feletti korosztály a kisüstit és az alapízeket kedveli, míg a fiatalabbak körében az oszlopos technológiával készült, különleges, illatos pálinkáknak van nagy sikere. Sok helyen főznek a világon párlatot, csak nem hívhatják pálinkának. Hasonló tétel az olaszok grappája is, amit előszeretettel fogyasztanak.

Formabontó üvegben prémium pálinka

•    Hogyan, milyen jelekből lehet megállapítani, hogy egy pálinka jó minőségű?

Gyümölcsre jellemző illatának kell lennie, tehát nem lehet acetonos, savanyú szaga. A minőségi pálinka ízében szintén kellemesen gyümölcsös.

•    Melyek a pálinkakóstolás legfontosabb szabályai?

Az illatok akkor a legintenzívebbek, hogyha tulipán alakú porhában kóstoljuk a pálinkát, illetve megfelelő hőmérsékleten. A pohár azért lényeges, mert úgy van kialakítva, hogy az öblös résztől a szűkülő rész az orrunka vezesse az ilatot. Az „illattesztre” vannak még más megoldások: a kézfejen szétkenhetünk egy kis pálinkát, hogy aztán megszagolhassuk, vagy amikor megittuk, az üres pohárból felszálló illatot elemezhetjük. Kóstolás közben az első korty – mivel szűz még a garat – enyhén csíphet, de ez természetes, utána lehet érdemben kortyról kortyra értékelni egy tételt. Akárcsak a bornál, a pálinkánál is van egy ideális fogyasztási hőmérséklet. Ez a 16-19 fok közötti. Ha hidegebb, vagy ha melegebb ennél, az illatok bezárnak.

Október 18-ai pálinka vacsoraetünk meghívójáért – amiben szerepel a menü és az Árpád pálinkasor is – klikkelj IDE! (A vacsorára az office@gourmetguides.hu e-mail címen tudsz.)

További információ az Árpád pálinkákról: www.arpadpalinka.hu

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.