Gourmet kávé a világ legjobb éttermében

Noma feeling

Mi kell ahhoz, hogy egy kávé igazi gourmet élmény legyen? Sok minden, de a dánok szerint a világ legjobb étterme és egy világbajnok barista. A koppenhágai Noma étteremben különleges kávé menüt kínálnak, amelynek egyediségét a speciális elkészítési technikán kívül maga a barista adja.

A norvég Tim Wendelboe ugyanis világbajnok barista, aki most a Noma étteremben készít különleges kávét. A Noma nem más, mint a világ legjobb étterme, a brit Restaurant magazin 50-es listája szerint három egymást követő évben is elnyerte ezt a címet. Egy ilyen helyre valóban a világ legjobb baristája való, aki egy japán módszernek köszönhetően leginkább a vörösborhoz hasonló főzetet készít, mármint a külcsínt elnézve.

A módszer maga

Tim egy olyan speciális keveréket készített a kávé menühöz, ami enyhén pörkölt kávészemekből áll, friss és savas ízvilága igazi „Noma élményt” nyújt. Az oszlói barista kenyai és közép-amerikai farmeroktól szerezte be a kávét, akik kis mennyiségben és ökogazdaságokban állítják elő termékeiket, tehát Tim a minőségen kívül tanúbizonyságott tett szociális érzékenységéről is.

A kávét egy japán fejlesztésű „kávéfőzőn” (V60 rendszer) át készíti el: a tölcsérbe helyez egy papírszűrőt, belekanalazza az őrölt kávét, majd leforrázza és hagyja, hogy a tölcséren át az alatta lévő öblös üvegkancsóba csordogáljon a „fekete leves”. Így kapja meg az első osztályú főzetet. Egy holland üvegműves egyedi, csak az étterem számára készített kollekciójában tálalják a művet, hogy minél tökéletesebb legyen az ízélmény.

Így működik a V60!

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.