Fondüzz, mint a svájciak!

A fondüzés mesterei a svájciak, hiszen náluk már a ’30-as évek óta létezik ez a „műfaj”. Sőt mi több, nemzeti ételnek számít. A hideg téli napokon remek lélekmelegítő lehet a sajtfondü fehérborral, no meg barátok társaságában. Állítólag elronthatatlan, de azért összegyűjtöttünk néhány praktikát, hogy te tudd elkészíteni a legfinomabb olvasztott sajtos csodát.

A fondü az Alpok eledele, a szó jelentése olvasztott. Eredetileg sajtból készítették, de az idők folyamán bővült a paletta, ma már csoki vagy éppen leves is kerülhet a fondü tálba. A hagyományok szerint a hegyekből származó első osztályú sajtot olvasztják meg, mert ezektől lesz autentikus az étel. A minőség fontos, mondhatni első számú szempont. Érdemes lereszelni a sajtot, hogy gyorsabban, könnyebben megolvadjon.

Minden, ami a fondüzéshez kell

Ne hagyd ki a fehérbort! Nem csak inni érdemes a fondühöz a bort, de az sem árt, ha a sajthoz is keversz belőle, hogy krémes, bársonyos legyen az állaga. A száraz, savakban gazdag fehérbortól szép lesz a textúra, de ha tuti biztosra szeretnél menni, egy kis citromlevet is csepegtess a sajtolvadékba. Még egy tipp: keverj kukoricakeményítőt a sajthoz, hogy az ne csomósodjon be!

Mindig csak egy maréknyi sajtot olvassz fel, és ha az már folyik, akkor add hozzá a következőt! A klasszikus fondü keverési technika, amikor 8-ast rajzolsz a fazékba. Ez abban segít, hogy mindenhol egyenletesen eloszlasd a sajtot. Cherry brandy nélkül nincsen sajtfondü Svájcban! A helyiek először belemártják a kenyerüket a cseresznyepárlatba, majd csak utána a sajtba.

És még mi mindent „úsztathatunk meg” a forró „sajttengerben”? A kenyérkockákon kívül zsenge nyers zöldséget, de a sajt isteni az almával és a fokhagymás kolbászkával is. Nem mindegy tehát, hogy mit mártogatunk, ahogyan az sem, hogy mit kortyolgatunk. Ugyanis a meleg sajt ellensége a hideg víz vagy üdítő, mert megdermeszti a sajtot a gyomrunkban, és elkerülhetetlen lesz a hasfájás. A fehérbor a megoldás, vagy ha vezetünk, akkor a meleg tea.

Klasszikus svájci fondü recept: http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Cheese-Fondue-231492

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.