Finn karácsonyi sütemény

Villa Medici

Neubauer Edit a veszprémi Villa Medici Hotel & Étterem tulajdonosa. A szállodában működő étterem mára kivívta magának a jogot, hogy ott legyen Európa legjobbjai között. 2010-ben tagja lett a patinás gasztronómiai szervezetnek, a Chaine des Rotisseurs-nek, 2012-ben pedig a Gault & Millau Étteremkalauza 1 sapkával (az elérhető maximális 3 sapkából) értékelte az étteremben folyó magas színvonalú szakmai munkát.

Mivel Edit Finnország hazánk tiszteletbeli konzuli munkáját is ellátja, ezért kedvenc finn karácsonyi receptjét osztotta meg velünk, amelyet Pente Bernadett “Rokon népünk konyhájában” című könyvéből idézett.

Joulutorttu – Karácsonyi szilvás forgók

Ez az egyik legkedveltebb sütemény karácsony tájékán. Tésztája a magyar hájas tésztához hasonló, csak ez vajból készül.

Hozzávalók:

30dkg vaj
5,5 dl liszt
2 dl hideg víz
a kenéshez egy tojássárga
a töltelékhez sűrűbb szilvalekvár
1 teáskanál sütőpor

  1. Szilvás finn finomság

    Az alapanyagokat tegyük készítés előtt rövid ideig hűtőbe.

  2. A vajat morzsoljuk el a liszttel, adjuk hozzá a hideg vizet és a sütőport. Dolgozzuk el gyorsan, alaposan, egységes tésztává.
  3. Tegyük az így készített tésztát 30 percig hűtőbe.
  4. Nyújtsuk ki egy vékony lappá, hajtsuk be az egyik szélét középre, rá a másik szélét. Pihentessük 10 percig. Nyújtsuk ki, majd 10 perc elteltével ismételjük ezt a műveletet újra.
  5. A harmadik hajtás után készítsünk belőle karácsonyi forgókat a következőképpen: nyújtsuk ki a tésztát egy 22 x 20cm-es lappá és 12 négyzetre osszuk el a lapot. Mindegyik kis négyzet sarkát egy kicsit bevágjuk késsel, a közepébe lekvárt teszünk, és forgószerűen összehajtjuk. Az érintkező széleket vizes kézzel összenyomjuk.
  6. Sütőlapra tesszük és tojássárgával megkenjük a forgók széleit.
  7. 225 fokon 8-12 perc alatt aranysárgára sütjük őket.

Jó étvágyat kívánok! / Hyvää ruokahalua!

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.