Figyelem, grúz a konyhában!

Mit csinál egy vérbeli, enni és inni szerető grúz férfi a konyhában? Ha igazán szereti a hasát és a finom ételeket, akkor valószínűleg fakanalat ragad és elkezd sütni-főzni. Így van ezzel Zura, az egyik kedves ismerősünk barátja, aki hűen követi azt az életfilozófiát, hogy a különböző nemzeteket legjobban ételeiken keresztül lehet megismerni.

Ez is grúz!

Miért döntöttél úgy, hogy te is fakanalat ragadsz?

Tinédzser korom óta szeretek főzni, ma is ez az egyik hobbim, mondhatnánk a szenvedélyem. A nagymamám nagyon jó szakács volt, és remek háziasszony is, mindig sok vendégünk volt, akiknek szívesen kedveskedett finom ételekkel. Én is sokféle ételt tudok elkészíteni, csirkéből úgy harminc fajtát.

Milyen jellegű ételek kerülnek elsősorban a grúzok tányérjára?

A grúz ételek alapanyagai között gyakran előfordul a csirke, marha, sertés, bárány, padlizsán, karfiol, burgonya, paradicsom, spenót, sajt, bab és a dió. Utóbbi még akár leves ízesítőjeként is a fokhagymával együtt. A tradicionális grúz leves, a Kharsho ugyanis elképzelhetetlen fűszerek és dió nélkül. A diót a magyar konyha ritkán használja, ellentétben a grúzzal, ahol nagyon gyakori alapanyag. A gránátalma mivel őshonos növény, ezért szintén sok receptben szerepel.

A babérlevelet is szeretik

A grúzok szeretik a különleges fűszereket. Melyek a legjellemzőbbek?

A fűszereket adják ételeink semmivel sem összetéveszthető, jellegzetes ízét. Rendszeresen használunk szárított koriandert, görögszénát, szegfűszeget, kardamont, fahéjat, szárított lila bazsalikomot, sáfrányt, borsikafüvet, borbolyát, szárított babérlevelet. A sót különböző fűszerekkel keverjük, míg az Ajika is nagyon népszerű, ami nem más, mint az olasz piros pesto grúz megfelelője: piros paprika, fokhagyma, fűszerek, só és dió elegye.

Van esetleg hasonlóság a magyar és a grúz konyha között?

A grúz konyhára hatással volt az orosz, a török és az iráni, közeli fekvésük és közös történelemi múltjuk miatt. Grúzia is hosszú ideig volt török megszállás alatt, ezért vannak a magyar és grúz ételek között hasonlóságok: pl. töltött káposzta, ami szinte teljesen azonos, vagy a töltött paprika, csak mi nem édesen készítjük. Vannak pörköltszerű raguk, amik mégsem nevezhetők pörköltnek, bár hasonló alapanyagokból készülnek, az elkészítési technika egy kicsit eltér. Mi a húst pirítjuk le először, ehhez kerül a hagyma és a többi hozzávaló. Ránézésre hasonlít nagyon a két étel, de a szokatlan fűszerezés miatt az ízük teljesen más.

A leggrúzabb grúz étel

Megemlítenél néhány ízig-vérig grúz ételt?

Köretet nem nagyon eszünk, annál inkább kenyeret. A kemence oldalfalára tapasztjuk fel a tésztát, így egy ropogós héjú finomság lesz belőle. Népszerű utcai étel a hachapuri, a sajttal töltött kelt vagy leveles vajas tészta. A hacsapuri jelentése sajtos kenyér, egy tipikus grúz ételről van szó, amelynek hét fajtáját különböztetjük meg, és mindegyik nagyon népszerű. A khinkalit pedig a leggrúzabb grúz étel, ami nem más, mint tésztagombóc húsos – fele sertés, fele marha – töltelékkel.

A grúz vendégszeretet messze földön híres. Hogy néz ki nálatok egy lakoma?

Minden étel (kivéve a desszertet) egyszerre kerül az asztalra, a bőség zavara lesz úrrá az emberen, hogy mit is kóstoljon először. Ahogy esetleg fogynak az ételek, hoznak még újabb és újabb fogásokat a megüresedő helyre. Gyakori étkezés közben a zene, leginkább gitárzene.

Íme, a grúz vendégszeretet!

A magyarok szerinted szeretni fogják az ételeiteket?

Minden magyar barátomnak csak ajánlani tudom a grúz konyhát, mert egy nemzetet legjobban az ételein keresztül ismerheti meg az ember. A borokat sem szabad kihagyni, hiszen Grúziában a borkészítésnek nagyon nagy hagyománya van.

Ha éppen nem a konyhában kísérletezel egy-egy újdonsággal, akkor mivel töltöd az idődet?

Életem során sok mindennel foglalkoztam, angol nyelvtant és irodalmat tanítottam 400 diáknak egy magánegyetemen dékánként, de igazgatóként is dolgoztam egy nemzetközi vizsgaközpontnál. Afrikában, Ugandában önkéntesként vállaltam munkát egy helyi iskolában, ahol angol nyelvtant oktattam általános iskolás gyerekeknek. Szeretek utazni, új helyeket megismerni, jártam már Ázsiában, Afrikában és néhány európai országban is. Nagyon érdekelnek különböző nemzetek kultúrái és konyhái, szívesen járok társaságba, emberek közé.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.