Február 14-ei jordán vacsoraestünk menüjéből most kiemelnénk két hozzávalót, hogy jobban bemutassuk őket táplálkozási szakértőnk, Pekáry Dorka segítségével. Természetesen mindkettő szuperegészséges, ezért is szeretnénk őket a figyelmetekbe ajánlani.
Árpa, ami kimondottan jót tesz a gyomornak
Az árpa a szervezet számára nagyon könnyen emészthető és igen tápláló eledel. Gazdag nyomelemekben: káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz. Mindezek elengedhetetlenek a normális szív és agyműködéshez. Az árpa bővelkedik még keményítőben, fehérjékben, cukrokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Rendszeres fogyasztása javítja a bélműködést, serkenti az emésztést, így csökkenti a bélproblémákat. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően jól alkalmazható bélrendszeri, vér- és légzőszervi gyulladások megelőzésében, gyógyításában. Nem utolsó sorban méregtelenít, ásványi anyagokkal tölti fel szervezetünket és erősíti a csontrendszert.
A csicseriborsó varázsborsó
A hummusz alapja a csicseriborsó, van benne még szezámmag krém, só, bors, citromlé, fokhagyma és olívaolaj. A csicseriborsó bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban és karotin is található benne. Ez a zöldség kevés kalóriát tartalmaz, rostokban és fehérjékben viszont gazdag, így segíti emésztésünket és vegetáriánusok, diétázók étrendjébe is tökéletesen beleillik. Csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát is. Alacsony a glikémiás indexe, tehát lassan szívódik fel a benne lévő szénhidrát, így cukorbetegek is fogyaszthatják. Magas karotin és E-vitamin tartalma miatt antioxidáns hatású.