Étkezési trendek 2013-ra

A gasztronómiai szakértők által előre megjósolt trendek nagyon jól beváltak már az elmúlt évben is. Európában a legkelendőbb ételeknek számítottak a koreai konyha remekei, az ínyenc burgerek valamint az utcai árusok finomságai. De vegyük sorra, hogy vajon milyen étkezési trendeket jósolnak a szakemberek erre az évre!

Csirkehús bárhol és bármikor

A csirke jöhet minden mennyiségben!

Az angliai Lost in Catering gasztronómiai konzultációs cég szerint az egyik legnagyobb trend idén a csirkehús fogyasztása lesz, és nem csak Európában, hanem a tengerentúlon is. Ezt a New York-i székhelyű étterem tanácsadó cég, a Baum and Whiteman is megerősítette. Annak ellenére, hogy az élelmiszerárak folyamatosan emelkednek, a csirkehús továbbra is széles körben elérhető és megfizethető húsféleség lesz. Arról nem is beszélve, hogy milyen sokoldalúan lehet elkészíteni. Lehet főzni, roston sütni, tölteni, pácolni, és nagyon sokféleképpen ízesíteni. Nagyon népszerű manapság például a jerk elnevezésű jamaikai szósz használata, amely a Karib-térség ízvilágát hordozza magában. De ugyanígy nagyon kelendőek az ázsiai ízesítések is. A japán és koreai konyhából vett alapanyagokkal, pl. a szójaszósszal szintén nagyon ízletes csirkét lehet készíteni. A csípős peri-peri szósz az afrikai bird’s eye és serrano chili keverékéből készül egy leheletnyi citrommal és fokhagymával. A klasszikus nyílt tűzön sült csirkéhez igazán kiváló és népszerű választás.

Spanyol, baszk és katalán ízek

A tapas még mindig trendi

A tapas-ok népszerűsége töretlen egész Európában. Számos spanyol tapas bár és étterem ér el egyre nagyobb sikereket, mely talán annak tudható be, hogy az apró falatkák jól variálhatók ízvilágban, és remekül lehet baráti beszélgetések, iszogatások mellé rendelni őket. Csak az Egyesült Királyságban több olyan ígéretes új hely fog nyílni ebben az évben, amelyek eleve sikerre vannak ítélve. Ezek a trendi helyek próbálják kiszolgálni a megnövekedett igényeket. De ugyanígy a baszk és a katalán ízek is jelentős népszerűségre tettek szert az elmúlt időben, így az ilyen éttermek is – az előrejelzések szerint – gombamód fognak szaporodni az egész kontinensen.

 

A dizájnos hotdogok

Hotdog kicsit másképp

A hagyományos hotdogokat lassan kezdik felváltani az ínyenc verziójuk. A füstölt sertés és marhahús keverékéből előállított virslit majoránnával ízesítik és karamellizált, egzotikus fűszerezésű salátát kínálnak hozzá. Az ínyenc hotdog éttermek közé tartozik pl. a Bubbledogs elnevezésű is Londonban, ahol új őrületként hotdogunk mellé pezsgőt kínálnak. A marinált virsliket szokatlan öntetekkel párosítják, és gyakran merítenek inspirációt más népek gasztronómiájából is. Ilyen pl. a bacon szalonnába csomagolt Tijuana elnevezésű mexikói változat, vagy a kínai és japán ízvilágot visszatükröző hotdog, de a francia ihletésű is igen népszerű, tetején a finom olvasztott sajttal.

A gyorséttermek igényesebb és egészségesebb menük létrehozására törekednek

A sült krumpli is egészségesebb lesz!

A gyorséttermek előreláthatólag tovább fogják bővíteni a választékukat, hogy felvegyék a versenyt a többi étteremmel. Jobban fognak ügyelni a gondosan válogatott alapanyagokra és a tálalásra is. A sült krumpli készítésénél alapanyagként a jövőben el fog terjedni az édesburgonya használata, a hamburgerzsemlék még kívánatosabbak lesznek, és rengeteg ínycsiklandozó extra feltéttel fognak előrukkolni. A szakérők szerint a gyorsétterem láncok ezen túl az egészségesebb összetevőkre még jobban oda fognak figyelni. Csökkentett zsír-, só- és cukortartalmuk lesz az ételeknek, folytatva az elmúlt években megkezdett tendenciát.

Folytatás következik!

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.