Eredeti thai ételek Buddha tiszteletére

A thai konyha hazánkban is rendkívül népszerű, nem csoda, hiszen telis-tele van friss zöldségekkel, isteni fűszerekkel, ráadásul a wok miatt jellegzetes ízvilágot is kapnak a fogások. Ennek a konyhának az egyik szakértője a Buddha Original étterem egyik vezetője, Gönczi Tamás, aki szívesen mesélt nekünk Buddha kulináris szentélyének titkairól.

Buddha Original kívül-belül

Mióta léteznek Magyarországon Buddha Original éttermek, és miért éppen a thai konyha mellett döntöttek?
Az első éttermünket 20 évvel ezelőtt nyitottuk meg, ami gyorsétteremként üzemelt a Rákóczi úton. Azóta 7 éttermünk van, ebből 4 a’la carte és 3 gyorsétterem. A tulajdonos sokat járt Thaiföldön, és ott ismerkedett meg a thai konyha ízeivel, ahol azonnal beleszeretett az ottani gasztronómiába.

Hogyan választották ki a vacsoraesten szereplő fogasokat, mi volt a koncepció?
A 9 fogásos menüt sokéves tapasztalatunk és vendégeink visszajelzései alapján válogattuk ki, miszerint ezek a legkedveltebb autentikus ételek.

Mi jellemző leginkább a thai konyhára? Hasonlít-e valamelyikhez a távol-keleti konyhák közül?
A thai konyhát különlegessé teszik az egyedi fűszerek (például: citromfű, koriander, thai curry, galanga, chilipaprika) valamint azok a szószkeverékek, amelyek plusz ízvilágot kölcsönöznek az ételeknek. A kínai konyhával szokták összefüggésbe hozni a thai-t, viszont mind fűszerezésében, mind tálalásában jelentősen eltérnek egymástól.

Chili minden mennyiségben

Mennyire népszerűek ezek az ételek a magyar közönség körében? Miért?
Az egészséges étkezés mára már egyre fontosabb, mondhatni divatosabb a magyar emberek körében is. Minden ételünket frissen készítünk, friss alapanyagokból. Egyre gyakrabban találkozunk ételérzékeny vendégekkel, számukra a thai konyha alternatív megoldást jelenthet, például a gluténérzékenyek ehetnek rizstésztát, üvegtésztát is köretként. Az ízek, illatok és színek harmóniája gyorsan és egészségesen; ez a thai konyha.

Melyek azok a fogások, amik biztosan szerepelnek egy thai napi menüben?
A chili, a rizs, a szója, a halak naponta jelen vannak minden étkezésükben.

Melyik az a legspeciálisabb fűszer, ami nélkül elképzelhetetlen lenne egy thai étel?
A chili, citromfű, galanga, koriander, tamarind. (Galanga: más nevén thai gyömbér, mert ahhoz hasonlít a külseje és az íze miatt. Tamarind: trópusi növény gyümölcse, amely éretlen formában savanyú, de főzés közben nem lesz mellékíze, mint a citromnak, éretten viszont édes, magában is fogyasztják desszertként Thaiföldön.)

A thai-ok milyen italokat fogyasztanak?
Bár fogyasztanak rumot és whisky-t is, mégis talán a legnépszerűbb italuk a Chang sör, amely egy enyhén gyümölcsös ízvilágú, közepes alkoholtartalmú frissítő ital.

Wokban készült finomság

Ünnepek alkalmával mi minden kerül Thaiföldön az asztalra?
Ilyen alkalmakkor a legtipikusabb ételek a levesek különböző tengeri gyümölcsökkel és halakkal tálalva. Deszertként egzotikus gyümölcsök sokasága színesítheti az ünnepi asztalt.

Létezik-e olyan étel, ami annyira különleges, mondhatni extrém, hogy mi, európaiak biztosan nem ennénk meg?
A Goong Shae Nam Pla tipikusan ilyen. Nyers királyrákkal, sok-sok chilivel és halszósszal készül, ami igazán jellegzetessé teszi, és az európai embernek nem füllik hozzá a foga, az étel jellegzetes illata miatt.

Önnek mi a kedvenc étele, és miért éppen ez?
A Pad Thai. Számomra a rizstészta és a babcsíra igen kedvelt kiegészítője az ételeknek, és ebben a fogásban bőven megtalálhatók.

A február 3-i thai vacsoraest meghívónkért klikkelj IDE!!!

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.