Kovács Judith az Olivaliget honlap tulajdonosa és az Al dente blog írója, Massimiliano d’Addario olajmester többszörösen díjnyertes olívaolajainak magyarországi forgalmazója, egyébként pedig Olaszország szerelmese. Következő vacsoraestünk együttműködő partnereként kérdeztük Judith-ot az olaszországi élményeiről.
1. Hogy kerültél kapcsolatba Olaszországgal?
Először a nyelvtanulás miatt. Később pedig a munkám során utaztam gyakran Olaszországba, ahol magával ragadott az emberek közvetlensége, melegszívűsége és a remek konyha. Egy alkalommal Firenzében arról beszélgettünk az egyik nyelvtanárommal, mennyire szeretnék egy igazi főzőtanfolyamra eljutni. Erre ő mondta, hogy pont azt tervezgetik a barátnőjével, hogy főzőkurzusokat szervezzenek a toszkán konyhából. Innen már szinte magától ment a dolog, és egy barátnőmmel mentünk, hogy nulladik csoportként rajtunk próbálják ki, hogyan tudnak tanítani. Ez olyan meghatározó élménynek bizonyult, hogy azóta minden évben tavasszal felkerekedünk, hogy egy-egy régió konyháját felfedezzük. Ebben az évben a hetedik túránkat szervezzük, melyről blogot írunk.
2. Milyen indíttatásból blogoltok?
Egyrészt azért, mert meg kell osztani a gasztro-utazások során összegyűlt tapasztalatokat, hogy ihletet adjunk másoknak is, akik hasonló terveket szövögetnek, csak még nem vágtak bele. Egészen a célkitűzésétől az út végéig megosztjuk az olvasókkal, hogy utunkat hogyan készítettük elő, és hogyan éltük meg a kalandot. Másrészt azért, mert így a barátaink nyomon tudják követni, hol járunk, és mi történik éppen velünk. Végül pedig naplóként is működik, mert ha egy-egy apró részlet már elhalványul az emlékezetünkben, könnyedén fel tudjuk így idézni.
3. Hogy találtál rá Max prémium kategóriás termékeire?
Jó gasztro-túrához hozzátartoznak a jó borok is, és hol máshol lehet ezt legjobban feltérképezni, mint a veronai Vinitaly bormustrán, ahol Olaszország és Európa legjobb borai, legismertebb pincéi képviseltetik magukat és kínálják boraikat. Igyekszünk mindig úgy időzíteni tavaszi utazásunkat, hogy útba tudjuk ejteni ezt a remek rendezvényt. A boros pavilonok mellett van még egy kihagyhatatlan állomás, az olívaolajos sátor. Itt találkoztunk először, és végigkóstolva a kínálatot, ez volt az az olaj, amit nem lehetett elfelejteni. Hazatérve felvettem a kapcsolatot vele, és hamarosan megérkezett az első szállítmány. Szerencsére a piac is nagyon jól fogadta, és ahogy az egyik törzsvásárló fogalmazott: “Függővé válik a fogyasztó” de szerencsére ezzel nem kell orvoshoz fordulni, mert az olaj maga az orvosság!
4. Mi Max mostani, magyarországi látogatásának a célja?
2012 májusában a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mesterszakács kurzusán tartott egy előadást az extra szűz olívaolaj csodálatos világáról, ahol jelen volt a kecskeméti Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Intézet igazgatóhelyettes asszonya, Bakó Zoltánné, aki az előadás végén megragadta a lehetőséget, hogy meghívja az intézménybe megismételni ezt a rendhagyó “tanórát”. Így januárban, amikor kevesebb a tennivaló a birtokon, elfogadva a meghívást, visszajön hozzánk, hogy a jövő séfjeit megismertesse az olívaolaj titkaival.
5. Az olasz régiók közül melynek a gasztronómiája áll a legközelebb hozzád?
Nehéz kérdés! Minden tartománynak megvan a maga specialitása, amiért oda kell menni. A pizzát és a halakat Nápolyban szeretem, ha ennék egy jó bistecca fiorentinát, akkor Firenzébe megyek, a vadragut pedig Umbriában készítik a legjobban. Ha egyet lehet csak választani, a nápolyi áll hozzám a legközelebb egyszerű, tiszta és napsütötte ízeivel.
Cikkünk Judith által forgalmazott olajakról: ITT