Égetett cukorba zárt művészet

Rimóczi László egyik művével

Grillázstortával általában esküvőkön találkozunk, pedig az égetett cukorból készült alkotás nagyon mutatós, így akár más ünnepi alkalomra is kitűnő ajándék lehet. Sőt, a grillázs lehet szerelem is, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint Rimóczi László művészete. A Magyar Grillázs Szövetség elnöke elmesélte nekünk, hogy miért éppen az égetett cukorba szeretett bele, és hogy mennyire kedvelik ma az emberek ezt a csemegét.

 

  • Milyen hagyományai vannak a grillázsnak Magyarországon?
  • Égetett cukorból készült torta először Hunyadi Mátyás és Aragóniai Beatrix esküvőjén szerepelt a menüben. A grillázs kompozíciót annyira megszerették az emberek, hogy ezután a lakodalmak elmaradhatatlan kelléke lett. Nagyon mutatós édességről van szó, ezért nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy az asztalok méltó dísze.
  • A grillázs csupán édesség, vagy esetleg vannak más pozitív tulajdonságai is?
  • Amikor a grillázs megjelent hazánkban, gyógyszer volt és nem csemege. Török papírosnak hívták, torokfájás és köhögés ellen használták a népi gyógyászatban.
  • Mi az, ami vonz a grillázs-készítésben?
  • Egy olyan alapanyagról van szó, amely minél tovább áll, annál finomabb. Jól formálható, gyönyörű szobrok készíthetők belőle. Szerencsére jó a kézügyességem, ezért imádok alkotni. A grillázs-készítésben kiélhetem művészi vénámat, ez az a terület, ahol kiteljesedhetek. Nagy előnye ennek a „hobbinak”, hogy össze tudom egyeztetni a munkámmal. Szakácsként dolgozom, de amikor van egy kis szabadidőm, grillázs szobrokat és édességeket tervezek, készítek.
  • Mióta foglalkozol grillázs-készítéssel?
  • 2009 óta. Egy lajosmizsei néni, Kasza Péterné (Kati néni) tanította meg az alapokat nekem, amiért a mai napig hálás vagyok neki.
  • Grillázscsodák

    Milyen eredményeket értél el?

  • Az első országos versenyemre úgy mentem el, hogy már megvolt a megfelelő technikai tudásom. Megnyertem a versenyt, ráadásul az Első Magyar Fehér Asztal lovagrend különdíját is elhoztam. Ezután három évig folyamatosan versenyeztem, szinte mindenhonnan aranyéremmel tértem haza. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a luxemburgi cukrász világbajnokságra is kijutottam, ahol 450 versenymunka közül csak az enyém készült grillázsból. Teljesítményemet itt bronzéremmel díjazták.
  • Az alkotásaidhoz az ötletek honnan származnak? Van-e trend a grillázs-készítésben?
  • Először mindig lerajzolom, hogy mit szeretnék elkészíteni, de hogy az ötleteimet hogyan valósítom meg, az mindig munka közben alakul ki. A legújabb grillázs trend a több maggal ízesített, színes égetett cukor. Ezek sokkal mutatósabbak, mint a hagyományos barna színű dióval, fehérrel díszítve.
  • Nemcsak különböző formákban születnek ilyen édességek, hanem táblás kiszerelésben is. Hogy látod, az emberek mennyire szeretik ezt az édességet?
  • Nagyon kedvelik. A táblás kiszerelésnek az a nagy előnye, hogy nem kell egy hatalmas grillázscsodát megvásárolniuk ahhoz, hogy megkóstolhassák ezt a finomságot.
  • Táblás grillázs

    Táblás grillázsban melyik íz a legkedveltebb?

  • Télen az aszalt szilvás, fahéjas, diós és a homoktövises, aszalt sárgabarackos, diós a legkedveltebb. Tízfajta ízesítésben készítek táblás grillázst, ezek közül még a chilis és a meggyes-mákos is nagyon népszerű.
  • Rendeznek-e „grillázsos” versenyeket, fesztiválokat?
  • Természetesen. November végén, Tápióbicskén a hagyományos kárpát-medencei grillázstorta verseny, illetve az én szervezésemben minden év májusában, Budapesten a Grillázs Majális Verseny és Vásár kerül megrendezésre.
  • A műveidet hol lehet megnézni?
  • Kecskeméten december 13-án nyílik Körös Sára tűzzománc és grafikus művésszel közös kiállításom, amely tíz napig lesz látható a Művész kávézóban. A kiállítás címe: Grillázsba öntött tűzzománcok. Érdekes téma, érdekes feladat volt ez mindkettőnknek.
  • Kocsis Tibor és ajándéka

    Hírességek rendeltek-e már tőled grillázs kompozíciót? Ha igen, kik?

  • Például Sólyom László volt köztársasági elnöknek egy csodaszép várat készítettem, de leptem már meg Esztergályos Cecíliát, Bodrogi Gyulát, Kovács Ákost, Kocsis Tibort (X-Faktor nyertese) is egy-egy művemmel.
  • Hogy látod a grillázs-készítés jövőjét? Van rá igény?
  • Úgy látom, hogy ezekre az édes alkotásokra van igény. Legtöbbünkben az az emlék él, amikor egy-egy esküvőn az ifjú pár osztja a vendégeknek a grillázstorta darabjait, azok pedig jóízűen falatozzák. A grillázs azért egy csodálatos anyag, mert kis kézügyességgel és fantáziával bármi elkészíthető belőle.
  • Karácsonykor, esetleg más ünnepekkor van-e hagyománya a grillázsból készült édességeknek?
  • A grillázs egy szerencsehozó édesség. Éppen ezért készül belőle szilveszteri malac és esküvői torta. A babona szerint a grillázstortát ahány darabra töri az ifjú pár, annyi boldog évet töltenek majd együtt. Húsvétra is készül nyuszi vagy tojás égetett cukorból, ennek is hagyománya van. Természetesen karácsonyra is meglephetjük szeretteinket grillázzsal, hiszen egy-egy ilyen alkotás igazán jól mutat az ünnepi asztalon.

Rimóczi Lászlóról honlapján is olvashatsz.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.