Egészséges karácsonyi menü – 1. rész

A karácsonyra gondolva mindenkinek a nagy lakmározások jutnak az eszébe. Ilyenkor nem számoljuk a kalóriákat, egyszerűen mindent felfalunk. Akik az ünnepek alatt is egészséges, mégis finom ételeket szeretnének enni, azoknak a következő menüsort ajánljuk. Hidd el, apró módosításokkal teljes tápértékű ételekhez juttathatod a szervezetedet!

Az egészséges menüt táplálkozási tanácsadónk, Pekáry Dorottya állította össze. Ha ilyen ételekkel készülsz az ünnepekre, biztos, hogy jót teszel magadnak és családodnak, és az ünnepi ízek harmóniája sem marad el. Először egy nagyon finom leves és egy ízletes főétel receptjét osztjuk meg veletek, második cikkünkben pedig ünnepi desszertek következnek kicsit másképpen.

Fokhagymakrémleves

Hozzávalók:

Finom és krémes

•    2+1 fej magyar fokhagyma (apró, alján bajszos)
•    2 ek liszt
•    25 g vaj
•    2 ek olívaolaj
•    1 l zöldségleves
•    2 dl tejszín
•    fehérbors
•    só

Elkészítés:
Megpucoljuk a fokhagymákat. Két fejet vékony karikára vágunk, a másik fejet fokhagymanyomón áttörjük
Az olajat felmelegítjük, rádobjuk a karikára vágott fokhagymákat, kevergetve 1-2 percig pirítjuk. Vigyázz, hogy ne égjen meg!
Felöntjük a zöldséglével, sózzuk, borsozzuk, 10 percig főzzük.
Rúdmixerrel pürésítjük.
A végén a tejszínt simára keverjük a liszttel. A levesből egy merőkanálnyit hozzáadunk, elkeverjük, majd a leveshez adjuk.
Forralásig főzzük, beletesszük az áttört fokhagymát és a vajat. Pirítóssal kínáljuk.

Miért egészséges?

A fokhagymának magas az antioxidáns tartalma, amely megköti a szervezetben lévő káros szabadgyököket. Rendszeres fogyasztásával a gyógyszeres kezelés kiegészítőjeként hatékonyan csökkenthető a magas vérnyomás. Ezen kívül megakadályozza a koleszterin lerakódását az érfalakban, és csökkenti a LDL (rossz) koleszterin szintjét a vérben. Szerepet játszik a véralvadásban is, gátolja a vérlemezkék összetapadását, a vérrögök képződését. A fokhagyma hatóanyagai baktérium- és gombaölő hatásúak is.

Lazac pestóval és barna rizzsel

Lazac pestóval

Hozzávalók:
•    lazacfilé
•    só, bors
•    bazsalikom pesto
•    barna rizs

Elkészítés:
A lazacfilét sózzuk, borsozzuk, majd tűzálló edénybe rakjuk és vastagon megkenjük a tetejét bazsalikom pestóval. Addig sütjük sütőben, míg szép piros nem lesz a lazacszeletek oldala.
A barna rizst sós vízben puhára főzzük.

Miért egészséges?

A lazac rózsaszín színét adó astaxantin elnevezésű festékanyag jelentősen csökkenti a vérben található gyulladást jelző fehérje szintjét. A lazac rendszeres fogyasztása – ennek megfelelően – jótékony hatással van a géneket hordozó DNS-re. Omega-3 tartalma köztudottan jótékony hatással van a koleszterinszintre.

A barna rizs kiváló mangánforrás, gazdag szelénben és magnéziumban, valamint rosttartalma sem elhanyagolható. Így segít megőrizni csontjaink ellenálló képességét és egészségét, hozzájárul a koleszterin és a zsírsavak szintetizálásához, valamint kiegyensúlyozza az inzulintermelést is.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.