Egészben sült pisztráng bébiparaj-salátával

Magyarországon az egy főre jutó halfogyasztás 4 kg/év, ami messze elmarad az európai tagországok átlagától, pedig előnyös egészségügyi hatásai miatt sokkal több halat kéne fogyasztanunk. Amellett, hogy a telítetlen zsírsavtartalmuk hozzájárul a szív megfelelő működéséhez, a halas fogások – megfelelően elkészítve – könnyen emészthetőek, és a kismamák is bátran fogyaszthatják. A halfogyasztást népszerűsítő “Kapj rá!” kampány séf szakértője, Áman Attila egy könnyű pisztrángrecepttel ösztönöz mindenkit arra, hogy fogyasszunk több halat!

Áman Attila séf

Egészben sült pisztráng bébiparaj-salátával

Hozzávalók:
4 db 40 dkg körüli tisztított pisztráng
50 dkg bébiparaj
20 dkg koktélparadicsom
1 db fehérhagyma
4-5 szál petrezselyem
4-5 szál kakukkfű
4 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
1 db citrom

Elkészítés:
A pikkelyezett, zsigerelt, átmosott, papírtörlővel leszárított egész halakat beirdaljuk, fejüktől a farkukig hosszában 2-3 mm mélyen, majd keresztbe a háttól a bordákig szintén 2-3 mm mélyen, négyszer.

Pisztráng bébiparajjal

A halakat kívül és a hasüregükben enyhén megsózzuk, hasüregükbe halanként egy gerezd szeletelt fokhagymát, egy szál kakukkfüvet és egy szál petrezselymet töltünk. A halakat vékonyan megkenjük olajjal, majd sütőpapírral bélelt sütő lemezre tesszük, 220 C-os sütőben 12-16 perc alatt készre sütjük. Amíg a halak sülnek, elkészítjük a salátát. A megmosott, leszárított spenóthoz hozzáadjuk a felezett koktélparadicsomot, a szeletelt fehérhagymát, meglocsoljuk olívaolajjal, a citrom facsart levével, sózzuk, brossozzuk, összekeverjük.

A pirosra sült halakat a friss salátával tálaljuk.

Jó étvágyat!

Áman Attila

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.