Díjnyertes magyar lila bazsalikom

A magyar Ocimum basilicum ‘Purple’, hétköznapi nevén lila bazsalikom lett a dísznövények új királya. A nemesítőknek évente odaítélt dísznövény Oscar-díjat ismét hazai kutatók kapták.

A díjnyertes magyar nemesítésű lila bazsalikom

Valódi bravúrként újra egy magyar nemesítésű dísznövényt, az Ocimum basilicum ‘Purple’-t, azaz a bazsalikom egy új fajtáját jutalmazza aranyéremmel a rangos nemzetközi FleuroSelect. A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének munkatársai számára ez azért is rendkívül nagy dicsőség, mert a Celosia plumosa ’Arrabona’ tavalyi sikere után senki nem számított arra, hogy ismét a magyar nemesítőket díjazzák. Szinte példanélküli, hogy ilyen hamar ugyanaz a nemesítő- műhely nyerjen. Ráadásul a nemzetközi mezőny nagyon erős volt, a magyar nemesítésű lila bazsalikomnak a világ minden tájáról benevezett, több ezer növénnyel kellett versenyeznie.

Az Ocimum basilicum ’Purple’ alapvetően egy fűszernövény, azonban rendkívül szép, különlegesen lila árnyalatú levélzettel rendelkezik, amely éke lehet bármely veteményesnek, vagy éppen kiskertnek, virágágyásnak, sőt balkonládának. Ráadásul magas illóolajtartalmának köszönhetően kivételesen jól tűri a szárazságot. A zsűri értékelte, hogy az állhatatos nemesítői munka során nem veszítette el ezen értékes tulajdonságát sem az új növény, amely mind színével, mind gömbformájával egyedülálló a világon.

A bazsalikom egyébként Dél-Ázsiából, Perzsiából, Afrikából került Európába, ahol hamar az egyik legkedveltebb fűszernövénnyé vált, köszönhetően erőteljes aromájának. A népi gyógyászat is előszeretettel alkalmazza étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, illetve köhögéscsillapítónak.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.