Csokimániás országok


A Leatherhead Élelmiszerkutató Központ kutatási eredményei alapján Svájcban fogy a legtöbb csoki a világon. 2012-ben átlagosan 12 kg volt az egy főre jutó fogyasztás.

 A legtöbb csokit fogyasztó országok listájának élén Svájcot Írország, az Egyesült Királyság, Ausztria és Belgium követi. Az Amerikai Egyesült Államok csak a 15. helyen áll.Tekintettel arra, hogy a csokoládé bizonyos értelemben luxusnak tekinthető élelmiszernek számít, nem csoda, hogy a Top 20 ország büszkélkedhet a legszélesebb középosztállyal, a lakosságnak magasabb az átlagjövedelme, mint a fejlődő világban.

 Eközben, nem szabad elfeledkeznünk olyan nagy országokról, mint India, amely bár még messze nem került be az első 20-ba, mégis jelentős növekedést ért el csokoládéfogyasztás terén.

Csokiból sosem elég!

Míg 2008-ban 418.000.000 dollárnyi csokoládét értékesítettek csak, addig 2011-ben ez a szám megduplázódott, összértékben 857.000.000 dollárra nőtt az eladások száma. Ezzel India vált a leggyorsabban növekvő piaccá a csokoládéfogyasztás terén. Az egy főre jutó fogyasztás Indiában 70 gramm volt 2011-ben. Ám amint azt a piaci kutatócsoport, a Mintel jelentéséből megtudhatjuk, potenciális növekedési arány várható ezen a téren, hiszen a prémium, luxuscikkek iránti kereslet erős növekedést mutat.

Szép és finom

Amíg Indiában sikeres a csokiértékesítés, addig Kínáról ugyanez nem mondható el. Ennek az az oka, hogy nincs nagy tradíciója az édes ételek fogyasztásának, inkább a sós kekszeket, nassolnivalókat részesítik előnyben a kínaiak. Az Euromonitor szerint egy átlagos kínai mindössze 100 g csokoládét eszik évente. Az előrejelzések szerint azonban enyhe növekedés várható ezen a piacon is a jövőben. Ha csak 10 %-kal is, de 2015-re nőni fog a csokifogyasztás Kínában is.

Míg a csokoládé mindennapos élvezet a nyugati világban, addig vannak olyan piacmeghatározó, nagy csokoládégyártó cégek is – pl. az olasz Ferrero Rocher vagy a belga Godiva márka -, akik igyekeznek prémium kategóriás termékeket fejleszteni. Ezek az átlagnál drágábban elérhető luxustermékek nem a mindennapokra készülnek, hanem inkább ajándékozásra szánják őket.

Top 10 csokoládéfogyasztó ország 2012-ben az egy főre jutó fogyasztás alapján:

Egy doboznyi édes élvezet

1. Svájc 11,9 kg

2. Írország 9,9 kg

3. Egyesült Királyság 9,5 kg

4. Ausztria 8,8 kg

5. Belgium 8,3 kg

6. Németország 8,2 kg

7. Norvégia 8 kg

8. Dánia 7,5 kg

9. Kanada 6,4 kg

10. Franciaország 6,3 kg

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.