Cseh ételek a terítéken

Legközelebbi vacsoraestünk helyszíne egy ízig-vérig autentikus cseh étterem, a Ferdinánd Monarchia Sörház lesz, ahol a híres sörökön kívül az ételeket is érdemes kipróbálni.

A tökéletes sörkísérő

A cseh konyhára a közép-európai országok ízvilágának harmonikus ötvözése a jellemző. Érezhetőek az osztrák-német, a magyar illetve a lengyel konyhaművészet hatásai is. A hús rendkívül jellemző alkotóeleme az ételeknek, amit hatalmas adag körettel és tartalmas szósszal fogyasztanak. Jellegzetes ízesítők a köménymag, bors, bacon szalonna, só. Az ételeket nem fűszerezik túl, zöldséget pedig ritkán használnak, akkor is inkább párolják, vagy salátának keverik. Legkedveltebb zöldség a káposzta és a gomba. Tésztafélék viszont szép számban vannak, pl. a knédlinek (gombóc) rengeteg változatát ismerik.

Előételek közül az Utopenec nevű sörkísérőt lehet kiemelni, melyet cseh sörözőkben, a pulton található hatalmas befőttesüvegekből halásznak elő. A csehek eredetileg spekácky nevű kolbászból készítik, de nálunk gyakran helyettesítik szafaládéval vagy debrecenivel. Ecetes, cukros sós vízben pácolják a hosszában bevagdosott kolbászkákat, melyekbe karikára vágott hagymát, és/vagy uborkaszeletet, szemes borsot, mustármagot, pepperonit tesznek. A minimum öt napos pihentetés után máris fogyasztható a nagyon kedvelt előétel sörkísérőként vagy friss kiflivel, barna kenyérrel.

Kulajda leves

A másik kedvelt előétel a Hermelin sajt, melynek neve természetesen nem a kis menyétféle ragadozóra utal. Egy jófajta camembert típusú sajtot hívnak így, melyet marinálnak, és elengedhetetlen kelléke a sörözésnek.

A levesek közül kiemelhetjük a Kulajda levest, mely a hivatalos terminológia szerint dél-cseh, pontosabban sumavai specialitás. Gombából, burgonyából, tejszínből és zöldfűszerekből áll. Kiváló kezdő fogás, frissítő, édes-savanykás íze miatt igen népszerű. A buggyantott tojás kötelező hozzá, aminek lényege, hogy a sárgája lágy, folyós maradjon, hogy amikor felvágjuk, lávaszerűen összeolvadjon az édes-savanykás, sűrű levessel.

Sörgulyás

Igazi cseh ételkülönlegesség a Sörgulyás fehér knédlivel. A cseheknél a gulyás leveses változata kevéssé elterjedt, náluk elsősorban a paprikásnak, pörköltnek megfelelő étkek kategóriájába tartozik, így a fő ételek között kapott helyet. Az étlapokon a Hotová jídla, azaz a kész ételek között érdemes keresgélni. De, hogy is került a gulyás Csehországba? A gulyás magyar eredetű étel, amelynek története igen régi időkre nyúlik vissza. A hagyományos vélekedés szerint a marhapásztorok, azaz a gulyások készítették először ezt az akkor még kizárólag bográcsos ételt, az elnevezését is róluk kapta. A „gulyás étel” – ahogy régen nevezték – a magyar pusztáról bekerült a falusi konyhákba, ahol a 18. század második felében vált elterjedtté. Később felkerült a nemesség asztalára, és az éttermek választékába is. A gulyás népszerűvé válását II. József elnémetesítési politikája is segítette, neki köszönhető, hogy a környező országokba is eljutott a híre.

A csehek a gulyást csakis marhahúsból, elsősorban lábszárból készítik. Az alap gulyás a Hovězí guláš, azaz Marha gulyás. Ehhez a szaftos, mennyei ízű ételhez bőven adnak vöröshagymát, a fűszerek közül őrölt pirospaprikát, borsot, majoránnát, és természetesen ki nem hagynák belőle az őrölt köményt sem. Mindezt liszttel sűrítik, és tálaláskor megszórják még frissen vágott vöröshagymával. Köretként általában knédlit (houskový knedlík) adnak hozzá.

Morva veréb

A Morva veréb (Moravsky vrabec), a cseh nemzeti konyha másik jellegzetes étele, amely természetesen nem egy szerencsétlen madárkát, hanem egy finom pecsenyehúst takar. Tálalásnál köretként nem maradhat el a burgonyás knédli és a savanyú káposzta sem. Ezt az ételt Csehországban gyakran fokhagymás spenóttal együtt tálalják, és többféle változata ismert.

A Ropogós csülök szintén kiemelt ételnek számít és kötelező megkóstolni. Általában fűszeres uborkával, tormával és rozskenyérrel szerepel az étlapon. Gyakran egy egész csülköt tálalnak fel forrón reszelt tormával vagy tormás mártással.

A desszertek közül sok helyen kínálják a gyümölcsös knédlit, ami nem más, mint a szilvás vagy sárgabarackos gombóc cseh megfelelője. Nem cukros zsemlemorzsába görgetik, mint Magyarországon, hanem túróval és porcukorral szórva szolgálják fel. Kedvelt édesség a Zemmel Bába is, melynek a neve félreértésre adhat okot. Ez nem zsemle, hanem egy nagyon finom almás sütemény. Kicsit a mi máglyarakásunkra emlékeztet, de annál – talán bátran kijelenthetjük – sokkal finomabb. Ribizli mártással, kemény tejszínhabbal tálalják, a tetejét almaszelet díszíti.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.