A chilik közel 10.000 év alatt alakultak, fejlődtek az Újvilágban. Ennek a hosszú időnek, valamint a XVI. századi felfedezéseknek és telepítéseknek köszönhetően mára már több száz fajtája létezik. Ezek közül a legismertebbek a következők.
Ancho
Az egyik legismertebb és legtöbbet használ chili, főleg Mexikóban és az Egyesült Államokban. Nagyjából 3-4 centi hosszú és 3 centi széles. Ha érett, akkor mély, szinte fekete színűvé válik. Viszonylag enyhe csípősségű, íze kicsit a kávéra, medvecukorra emlékeztet. Salsákhoz remek választás. Szárítva grillhúsokhoz, zöldségekhez adják. Érdemes kipróbálni sajtokhoz, zöldségekhez, joghurtos mártásokhoz, illetve nagyon jó alapanyag a chilis csokoládé előállításához.
Mulato
Az Anchóhoz hasonló méretű, barna chili könnyen megismerhető ráncos külsejéről. Jó is, ha tudjuk, hogy ez nem Ancho, mert jóval erősebb.
Jalapeno
Amerika kedvence, a Tex-Mex konyha legismertebb chilije apró, sötétzöld, vége felé elvékonyodó fajta. Igen erős tud lenni. Leggyakrabban frissen fogyasztják, de sok helyen kapható konzerv formájában tartósítva is. A tízes skálán nagyjából ötöst érdemlő chilit édes ételekhez, mártásokhoz, levesekhez is szívesen használják. Sokszor felfüstölik, ezt jelöli a chipotle jelző.
Malagueta
Ez a chili igazán erős. A képzeletbeli tízes skálán 9,5-re taksálják az erejét. Erejében és külsejében is igen hasonlít a Bird’s Eye chili fajtára. Az eredetileg Brazíliából származó chili általában szárított formában, olajjal kikevert pasztaként jelenik meg a konyhában.
Habanero
A Malaguetánál még egy fokkal erősebb, a tízes skálán tíz pontot érő chili a Habanero. A Habanero Brazíliából és Jamaicáról származik, nevét Havannának köszönheti. A Habanero chili a legintenzívebb fűszer a chilik nemzetségében. Éretlenül zöld színű, ami a későbbiekben megváltozik. Éretten lehet narancs, piros, barna vagy akár rózsaszínes is. Az érett habanero 2 centi hosszú, a benne rejlő lehengerlő erősség ellenére gyümölcsös, citrusos aromát rejt a húsa. Épp ezért ajánlott gyümölcsök ízesítéséhez. Jól illik a különféle salsákba, chutney-kba, illetve kifejezetten jól áll a tenger gyümölcseinek.
Jolokia chili
Ez az indiai fajta lapos, narancssárga színű és a Scoville-skálán több mint 1.000.000-s értékkel bír. A szellem chilinek is nevezett fajta emberi fogyasztásra igazán nem alkalmas.
Bird’s Eye chili vagyis Madárszem chili paprika
Az afrikai illetőségű erős, tiszta ízű chilit – ami erősségi tízes skálán nagyjából a kilencest éri el – halszószokhoz, thai ételekhez használják a leggyakrabban.
Cascabel
A mexikói Cascabel chili elsősorban szószokhoz és levesekhez passzol. A nevét arról kapta – a Cascabel spanyolul csörgőt jelent -, hogy a kiszáradt kerek kis termésben csörögnek a magok.
Cayenne
A Cayenne chilit tévesen borsként aposztrofáljuk. A tízes skálán hatos erősséggel bíró termést termő növény a francia guyanai Cayenne-ből származik, s hírnevét a portugál hajósoknak köszönheti, akik Európa, Ázsia és Indiai asztalaira juttatták. Általában szárított és porított formában használják. A Cayenne jó fűszere a mártásoknak, szószoknak, salsáknak, leveseknek, illetve a különféle raguknak.
Espelette
A Kolumbusz által hozott chili baszk nemesítése.
Forrás: Mindmegette.hu