Chili és tequila, ha már mexikói vacsi!

Január végén Mexikóba utaztunk az ízek szárnyán, a Calavera étteremben kóstoltunk végig 9 tradicionális ételt. Chili természetesen volt dögivel, ahogyan tequilából sem szenvedtünk hiányt. Díszvendégünk, Nagy Gábor pedig saját márkás GaBko chili szószaival nyűgözött le minket.

Nachos és salsák

Salsa, guacamole, churros, chili con carne és burrito, csak hogy néhányat említsünk a tipikusan mexikói ételek közül. Természetesen mindet megkóstoltuk a Calavera étteremben megrendezett vacsoránkon, és a sok finom falat mellett még arra is volt időnk, hogy chili szószokat és tequilákat „tanulmányozzunk”. A vacsora menüjének minden egyes fogásáról írtunk már korábban, amikor az éttermet teszteltük, így a kulináris élményeinket bármikor elolvashatjátok ITT. A következőkben inkább az est hangulatára, díszvendégünk felejthetetlen sztorijaira, és persze a csodálatos mexikói konyha sokszínűségére hívnám fel a figyelmeteket.

A mexikói konyha indián gyökereire nagyon büszke, a messze földön híres tortillájuk például már az azték császárnak is a kedvence volt, ő előételként fogyasztotta akkoriban. A tortilla evőeszközként is jó szolgálatot tett, a világ első street foodjai között szerepel, teletömték sok-sok finomsággal, és a tekercset már vihették is magukkal az emberek. A finom torilla lapok kukoricából készültek, ahogyan számtalan étel ezen a vidéken. A kukoricát Mexikó sárga aranyának is hívják, a maják szent növénye volt, hiedelmeik szerint az ember is a kukoricától származik.

Mexikói chilis bab

A kukorica mellett még a bab nagyon közkedvelt Mexikóban. Nem csoda, hiszen tápláló és fehérjedús, azokban az időkben, amikor a hús ritka vendég volt a tányéron, jól jött. A spanyol hódítóknak köszönhetően színesedett az alapanyagok tárháza, hagymát, csirkét, gabonát és sajtot is elkezdtek használni. Emellett azonban megmaradtak azok a különleges, már-már egzotikusnak mondható ételek, mint a hámozott kaktusz levele rizzsel, vagy a kakaóbabból készült mole szósz. Az ízhatást pedig fűszerekkel fokozzák, előszeretettel használják a római köményt, a fahéjat, a szegfűszeget és az ánizst.

Bevett szokás a mexikói konyhában, hogy kukoricával vagy éppen avokádóval teszik még tartalmasabbá a leveseket, ám ételízesítőik közül a „number one” egyértelműen a chili. Ősi mexikói fűszerről van szó, aminek csípőssége a tűrhetőtől a pokoliig mozog. A chilik izgalmas világáról Nagy Gábor, a GaBko chili szószok megalkotója mesélt nekünk érdekességeket. (Vele készült interjúnkat ITT olvashatjátok.) Gábor a chilik szerelmese, közlekedésmérnökként és közbeszerzési szakértőként csöppent bele ebbe a világba, ám az évek során behatóan tanulmányozta ezeket a paprikákat, és a lehető legtöbbet hozta ki belőlük.

GaBko chilik

Klasszikus a szószai közül a hot chili, ezzel kezdődött ugyanis minden, majd jöttek olyan különlegességek, mint a tequilával kevert jalapeno és a mangós habenero. Nagymarosi ültetvényén teremnek a szószok remek alapanyagai, receptúrái pedig még a világversenyeken is kiemelkedően teljesítenek. Szószait minden vacsoravendégünknek volt lehetősége kipróbálni élesben is, cseppentettünk az ételekbe, majd kezdődött a „huhogás”. A chili annyira hatékony belső fűtésnek bizonyult, hogy féltünk, vendégeink kabát nélkül távoznak a januári éjszakába a vacsorát követően.

És ha már a belső fűtésnél tartunk, essen néhány szó a tequiláról. Megtudtuk, hogy tequilának csak a Mexikóban és kizárólag kék agavéból készült italt nevezhetjük, amely nevét egy kicsi mexikói településről kapta. A spanyol hódítók alkohol utáni vágya hívta életre az agavéból főzött nedűt. Az agave egy liliomfajta, nem kaktusz, a közhiedelemmel ellentétben, és leveleitől megfosztva, csak a tönkjét dolgozzák fel. A leveleitől megfosztott növény úgy néz ki, mint az ananász, vagyis spanyolul pina. A tequila sort mezgallal (agavéből készült itallal) és rummal is színesítették, természetesen mindegyik Mexikóból származott.

Hangulatfokozók

A hangulat nem csak a tequilák miatt volt fergeteges, vendégeink a mexikói ízkaland minden egyes állomását nagyon-nagyon élvezték. A Calavera étterem igazi gyöngyszem a magyarországi mexikói éttermek között, hangulatos, barátságos és chilikben gazdag hely, ahová minden gourmand-nak érdemes betérnie.

Az étteremtől megkaptuk az isteni chili con carne receptjét is, amit hamarosan közkinccsé teszünk.:)

 

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.