Az ország legnagyobb sajtja

Akkora, mint egy malomkerék

Elkészült Magyarország legnagyobb, 300 kilós sajtja, amelyet tíz sajtmester egy napon át készített. Az ehető mesterművet a 7. Magyar Ízek Vásárán lehetett megkóstolni. A sajthoz csaknem 3000 liter tejet és 120 kiló sót használtak fel.

Március 29-30. között hetedik alkalommal rendezték meg a Magyar Ízek Vásárát a Millenárison, amelynek idei központi témája a minőségi kézműves tejtermékek, azon belül is a sajtkészítmények voltak. Ebből az alkalomból a szervezők elkészítették az ország legnagyobb sajtját. A rekordsajthoz 150 tehén 2820 liter friss tejére volt szükség, amely így végül közel 300 kilogrammot nyomott. A rekordsajtból az első 20 kilós szeletet a Százszorszép óvoda kapta. Egy szelet sajtot négy óvodás kisgyerek is alig bírta felemelni, ők kóstolhatták meg először.

Az első boldog kóstolók

A korábbi hagyományokhoz hűen az eseményen hazánk 150 kistermelője képviseltette magát, akik többek között olyan különlegességekkel készültek, mint az édesköménnyel fűszerezett erdei gyümölcsös camambert fagylalt, a kecskesajtos bonbon, a tufahegyben érlelt csemege sajt, vagy a kapros zsendice. Harminc sajtmester 72 ezer liter tej felhasználásával, megközelítőleg 6000 kg sajttal és különleges kézműves tejtermékek széles skálájával készült a vásár látogatói számára. A sajt élettani hatásai kiemelkedőek, Magyarország ennek ellenére sereghajtó a fogyasztásában.

Fotók forrása: Tv2.hu

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.