Az angoloké a legegészségtelenebb karácsonyi menü

A francia ünnepi ételek egészségesek

Rangsorolták az európai karácsonyi menüket, méghozzá aszerint, hogy mennyire egészségesek. A 19 ország közül a magyarok a hatodik helyen végeztek, míg szenteste a legegészségtelenebb ételek a britek tányérjára kerülnek.

Dobogós a francia, a cseh és a lengyel karácsonyi vacsora lett. Az első helyet a franciák főként annak köszönhetik, hogy zsír-és szénhidrátszegényen főznek, még annak ellenére is, hogy 13 fajta ropogtatnivaló és desszert is szerepel a menüjükben. Igaz, a nassolnivalók között csupa-csupa egészséges csemege sorakozik: például dió, mandula, alma, körte, narancs. A 13-as szám sem véletlen, Jézust és a 12 apostolt jelképezik az édességek. A csehek második helyén azonban csodálkoztunk, mert nekünk elsőként a zsemlegombóc és a sűrű szafttal nyakon öntött húsok jutottak eszünkbe. Karácsonykor azonban picit „diétásabb” ételeket készítenek, az ünnepi menü része a halleves, a hideg burgonyasaláta és a káposzta is.

Magyar menü az élbolyban

Leginkább a halászlének és a rántott halnak köszönhetően a magyar karácsonyi vacsora is az első harmadban végzett, méghozzá a hatodik helyen. A németek, írek és angolok a sereghajtók, utóbbinál magasan a legegészségtelenebb a menü, sült hús, sült krumpli és karácsonyi puding minden mennyiségben. December 25-én ebédre ők fejenként hatalmas mennyiségű cukrot esznek, 69 g zsírral és 211 g szénhidráttal „körítve”. Ha az egész napi kalóriabevitelüket nézzük, átlagosan 7 ezret fal be egy brit. Az írek az előételükön, a ráksalátán véreztek el, hiszen ez egy igazi fehérjebomba. A németek elsősorban az ételek egészségtelen elkészítési módja és a sok hús miatt kerültek a sereghajtók közé.

A kutatást elkészítő szakemberek remélik, hogy az eredmény néhány nemzetet elrettent attól, hogy továbbra is egészségtelenebbnél egészségtelenebb ételeket fogyasszon karácsonykor, és merítenek azoknak a szomszédjaiknak az ünnepi menüjéből, akik jóval egészségesebben táplálkoznak, mint ők.

A teljes lista – egészséges karácsonyi vacsoramenük Európában:

 1. Franciaország
 2. Csehország
 3. Lengyelország
 4. Portugália
 5. Ausztria

  A legegészségtelenebb menü a briteké

 6. Magyarország
 7. Norvégia
 8. Oroszország
 9. Finnország
 10. Svédország
 11. Hollandia
 12. Izland
 13. Spanyolország
 14. Dánia
 15. Olaszország
 16. Svájc
 17. Németország
 18. Írország
 19. Egyesült Királyság
Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.