Ananász, mint a világ legdrágább gyümölcse

Egy Nagy-Britanniában termesztett gyümölcs jelenleg a legdrágább a világon. Első ránézésre olyan a britek büszkesége, a különleges körülmények között termesztett ananász, mint a többi, ám a látszat csal. Ez az ananász ugyanis több mint 3,5 millió forintnyi angol fontot ér, mert igenis más, mint a többi.

Nagy szakértelmet igényel

Szakértők szerint a gyümölcs nagyon is értékes, mert a kertészek igazán különleges gondoskodásban részesítik. Talán a világon nincs több olyan lótrágya alatt képződött teremtmény, amely aranyat ér. A brit ananász azonban több mint 3,5 milliós árával bizony igazi kincs. Mini melegházakban trópusi körülmények között, viktoriánus kertészeti módszerekkel nevelgetik, és több mint két éven keresztül tart a „babusgatása”. Cornwall botanikai látványossága ez az ananász.

A gyümölcsnek 30 tonna lótrágyával és szalmával ágyaznak meg, pontosabban teremtik meg azokat a körülményeket, amelyek közt csodálatos növénnyé fejlődhet. A XIX. század óta ezzel a módszerrel termesztik itt az ananász, amely akkoriban a tehetős viktoriánus családok étkezőasztalának dísze volt. Ezekből a különleges ananászokból most nyolc darab nő a híres cornwalli kertészetben, eddig 1.200 angol fontot költöttek darabjára. A nyolc közül az egyik már megérett, szüretre kész. Értéke 10.000 font, azaz majdnem 3,6 millió forint. Az értékes ananászt azonban nem fogják eladni, a kertészek eszik majd meg. Igazi gourmand-oknak való csemegéről van szó, hiszen mézédes, nem rostos és kirobbanó az íze.

Egy értékes példány

Kimagasló árát unikumnak számító termesztési technikájának köszönheti, no meg a tájnak, ahonnan való: jóval melegebb éghajlatú országokban szokott megteremni ez a gyümölcs, Anglia pedig nem éppen trópusi táj. A brit ananász termőterülete a manapság Lost Gardens of Heligan (Heligan Elveszett Kertjei) néven ismert kertek. Ezek fénykorukat a XIX. században élték, majd sorsuk sanyarúra fordult, hiszen senki sem törődött velük és egy pusztító hurrikán is végigsöpört rajtuk. A ’90-es években azonban rendbe hozták őket.

Az ananászt mi, európaiak Kolumbusznak köszönhetjük, hiszen 1493-ban ő hozta az öreg kontinensre ezt a gyümölcsöt. Az 1660-as években az angolok elnevezték pineapple-nek, hiszen a gyümölcs héját a fenyőtobozhoz hasonlónak találták. A XVIII. században nagyon drága gyümölcs volt, annyiba került, mintha ma ötezer fontot kellene darabjáért kifizetni. Így nem csoda, hogy a gazdagság szimbólumává vált, például Dunmore negyedik grófja, John Murray 1761-ben egy hatalmas kőből faragott ananásszal díszítette villája tetejét.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.