Amit a sushiról eddig nem tudtál

Sushi minden mennyiségben

Tény, hogy a japánok teljesen odavannak a sushiért, de azt talán már kevésbé köztudott, hogy a nyers halat sashimiként is fogyasztják. Mi is az a sashimi, illetve miért olyan különleges étel a sushi, most megtudhatod.

A japán konyha hallatán a sushi biztosan mindenkinek az eszébe jut. Maga a szó viszont nem azt jelenti, amit valójában takar. Ecetes rizs az eredeti jelentése, tehát semmi köze sincsen a nyers halhoz. Nem véletlen, hogy a japánok nemzeti étele a sushi, hiszen a világ legnagyobb halpiaca, a Tsukiji Tokióban található. A szigetországban minden hal a tányérra kerül, még a mérgezőtől sem félnek, bízva a profi sushi szakácsok szakértelmében. A fugu, vagyis gömbhal az egyik különlegesség, a sushi szakácsoknak hosszú évekbe telik, hogy megtanulják megfelelően „méregteleníteni”. Kapható már kevésbé rizikós fugu is, halfarmokon tenyésztik ezt a nem mérgező fajtát.

A sashimi is isteni!

A sushin kívül a sashimi is slágerétel Japánban. A sashimihoz felhasznált halnak mindig nagyon frissnek kell lennie. Olyannyira, hogy sok helyen egészen addig az akváriumban úszkál a hal, amíg meg nem rendelik. Így garantáltan friss, amikor a séf elkészíti, azaz egészen vékonyra szeleteli. Sashimi nemcsak hal lehet, hanem mondjuk marha vagy enyhén előfőzött polip, annak is a legnemesebb része. Általában ezt az ételt a sushi előtt, első fogásként és wasabi nélkül eszik. A Csendes-óceánban élő, ott halászott bluefin tonhal 80 százaléka „végzi” sushiként vagy sashimiként. Az első nemzetközi Sushi Napot 2009. június 18-án tartották, megünnepelve ezzel a világszerte elterjedt japán finomságot.

Április 9-ei japán vacsoraestünkön természetesen sushi válogatás is lesz, ám ez csak egy étel lesz a több mint 10 fogás közül. Az est meghívójáért klikk IDE!!!

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.