Amikor pekingi kacsa kerül a tányérra

Az ínycsiklandó pekingi kacsa

A pekingi kacsa nem mindennapi étel, az elkészítésénél már csak maga a története különlegesebb. A kínai gasztronómia eme híres legendájáról és az étkezési szokásokról faggattuk a Taiwan étterem vezetőjét.

A kínaiaknál egy étkezés általában hány fogásból áll? A főétkezés náluk az ebéd vagy a vacsora?
A kínaiak számára az étkezés egyben társadalmi esemény is. Sokszor a 10-12 fogásos kerek asztal mellett tárgyalnak, szerződések köttetnek vagy családi problémák oldódnak meg. Nagyrészt délután 6 óra után, a napi munka végeztével ülnek asztalhoz, és viszonylag korán, 9, maximum 10 órakor fejezik be az étkezést.

A számunkra összeállított menüben szerepel a híres pekingi kacsa. Ezt Önök hogyan készítik? Tényleg annyira különleges ételről van szó? Köthető hozzá esetleg valamilyen legenda, történet?

Csodásan ropogós és ízes!

Ezt a speciális fogást egy olyan „kiválasztott” szakács végzi, akinek személyesen adják át az apró ízesítési fortélyokat a tudás birtokában lévő kacsamesterek. A legenda szerint a Kínát egyesítő első császár nagyon szeretett volna egy új, izgalmas ételt. Ez egy remek lehetőség volt a szakácsok számára az előrelépésre, hogy felfigyeljenek rájuk. Sokan szerették volna az általuk kitalált új étellel a császárt elkápráztatni, végül egy kuktának sikerült ez a bravúr. Ő találta ki ugyanis a kacsának az érleléssel, pácolással, gőzöléssel és sütéssel speciálisan elkészített változatát. Sütött hozzá rizsliszt keverékből sós palacsintát, kikevert egy speciális szószt, vékonyra felszeletelt zöldségeket. A kacsát 109 szeletre vágta, mert a császárnak hivatalosan ennyi szeretője volt. A palacsintákat megtöltötte kacsahússal, szósszal és zöldségekkel, majd tálalta.

A kínaiak milyen alkoholos italokat kedvelnek? Arról mit lehet tudni, amit mi a menühöz kapunk?
A kínaiak kedvelik a teákat, de a pálinkákat is. Sört, bort nem igazán fogyasztottak, de a modern kor ezt a szokásukat megreformálta, tehát ezek az italok sem ismeretlenek a számukra. A welcome drinkként kínált licsibor a mi tokaji aszúnkhoz hasonló ízvilágú, de valójában egy bokron termő gyümölcsből készült likőrről van szó.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.