Aki Vietnámot varázsol a Csillagánizsba

Duy Khoi néhány hónappal ezelőtt elhatározta, hogy megnyitja a saját éttermét Budapesten, a Csillagánizs Vietnámi Bisztrót, ahol az ételek a harmónia jegyében készülnek, akárcsak Vietnámban. Kristóf – ahogy magyar barátai hívják – életében is a harmóniára törekszik, amihez a pozitív energiákat nem máshol, mint nálunk, Magyarországon találta meg. Szerencsésnek tarja magát, hogy a sors ide sodorta őt és a családját.

Pho leves a Csillagánizsban

Miért döntöttél úgy, hogy vietnámi éttermet nyitsz Budapesten?

Nagyon szeretek főzni, és gyakran hódoltam ennek a szenvedélyemnek baráti társaságokban is, ahol mindenkitől pozitív visszajelzéseket kaptam. Utóbbi időben kezdett ismertté válni és teret hódítani itthon a vietnami konyha, de azt vettem észre, hogy a legtöbb helyen hiányzik a házias íz. ‘Pho’ leves is egyre több helyen kapható, de legtöbbnél a csont és hús alapleve helyett sajnos ízesítő granulátumot használnak inkább, amely allergiás tüneteket okozhat. Így született meg a gondolat, hogy egy olyan helyet nyissak a belvárosban, ahol nemcsak házias, autentikus ízeket, hanem friss és egészséges alapanyagú vietnami ételeket kínálhatunk vendégeinknek. Itt úgy főzünk, mintha saját magunknak és szeretteinknek készítenénk el az ételt.

Fontos számodra, hogy a vietnámi gasztronómiát népszerűsítsd Magyarországon?

Nagyon fontos számomra. A hétköznapi vietnami ételekhez sok zöldséget használunk fel, melyek gyorsan elkészíthetőek wokban, így nem vesztik el vitamintartalmukat. A főzés folyamata sem olyan bonyolult. Szoktam is tippeket adni azoknak a vendégeinknek, akik gyakran szoktak vietnami ételeket főzni maguknak vagy családjuknak.

Színes és harmonikus

A családod segít a vállalkozásban? Ki mit csinál?

A családom teljes mértékben támogat engem. Nagyon sokat segítenek a vállalkozásban, főleg édesanyám. Mindennap ott szorgoskodik a konyhában. Sokszor csodálkozom is, hogy mennyi energia van benne.

Miért éppen Csillagánizs névre keresztelted a bisztrót?

A csillagánizs egy olyan különleges ízű és illatú gyógy- és fűszernövény, amely jellegzetes aromája miatt kiválóan illik a marhahúshoz. Pho levesünknek is az egyik legfontosabb összetevője. Haspuffadásra vagy gyomorfekélyre remek gyógyír, ráadásul nagyon szép, csillag alakban helyezkednek el benne 3-4 mm-es magvak. Mivel Magyarországon még nem nagyon ismert ez a nagyszerű fűszer, így szeretném megismertetni mindenkivel.

Szeretik a magyarok a vietnámi ételeket?

Szerintem szeretik. Főleg a wokos ételeket, de találkoztunk már olyannal is, akinek nem ízlett a pho leves, mert túl furcsa ízűnek találta.

Nyári tekercs tálalva

Külföldiek közül milyen nemzetiségűek kedvelik ezt az ízvilágot, járnak hozzátok?

Nagyon sok külföldi fordult már meg nálunk. Vannak, akik ajánlásra érkeznek hozzánk, de akadnak olyanok is, akik éppen csak erre jártak és beugrottak hozzánk egy ebédre vagy vacsorára. Jellemzően japán, amerikai, svájci, francia, német és angol turisták keresnek meg minket.

Szerinted miért érdekes, egzotikus a vietnámi konyha? Mi a fő vonzereje?

Vietnám földrajzi fekvését tekintve keskeny, hosszúra ország, ahol 54 nemzetiség képviselteti magát. Ennek köszönhetően változatos a vietnami gasztronómia. A mi ételeinket általában nem annyira bonyolult elkészíteni, mint a kínai ételeket, és nem is olyan dekoratívak a fogások, mint a japán konyháé, viszont ízvilágunk nagyon harmonikus. A lényeg mindig az egyensúly megteremtése. Például ha az egyik zöldségnek hűsítő hatása van a testre, mint a citromfűnek, akkor mindig eszünk mellé perlila levelet is, mely felmelegíti – így egyensúlyban és harmóniában tartva – a szervezetet.

Rák az étel koronája

Vannak-e a különbségek az ételeknél attól függően, hogy Vietnám mely részéről származnak?

Markáns különbségek vannak. Mivel hosszú országról van szó, ezért az éghajlat és az időjárás is eltérő egyes területein. Például Észak-Vietnámban jól érezhető a négy évszak váltakozása, ezért ott a legharmonikusabb az ételek íze is. Itt tehát vannak az évszakokra jellemző, szezonális ételek. Vietnám középső részén zord az időjárás. Mivel az árvíz után szárazság következik, az ottani emberek nagyon spórolnak, ami megmutatkozik étkezési szokásuknál is; sósan és csípősen főznek, hogy tudjanak takarékoskodni és húst tartósítani. Dél-Vietnámban mindig jó idő van, ennek köszönhetően az emberek is sokkal nyitottabbak. A trópusi éghajlat miatt a természet bőséges zöldséggel, gyümölccsel és élelmiszerrel ajándékozza meg az ott élőket. A rengeteg kókuszfának és cukornádnak köszönhetően édesebben főznek, mint az északiak.

Melyek a kedvenc, kedvelt fűszereitek?

A galanga gyökér, citromnád, kurkuma és nem utolsó sorban a csillagánizs.

Csillagánizs feeling

Te miért szereted a vietnámi ételeket?

A főzés iránti szeretetem azzal magyarázható, hogy a vietnami ételek elkészítése nem bonyolult, gyors művelet. Vannak alapszabályok, mint minden nemzet konyhájában, de ha egyszer megtanulod ezeket, akkor a főzés – a harmónia elérése és megtartása – nem más, mint egy kreatív folyamat.

Szeretsz Magyarországon élni?

Szeretek Magyarországon élni. Vannak nagyon jó magyar barátaim és jól érzem magam itt. Nagyon szép a város, ahol lakom. Amikor rossz a kedvem vagy szomorú vagyok, a Margit-hídon szoktam sétálni, és onnan csodálom a panorámát, de van, hogy csak úgy, a 2-es villamosról szemlélem a budai oldalt. Ez mindig békés és nyugtató hatással van a lelkemre. Szerencsésnek tartom magam, hogy a sors ide sodort engem és a családomat.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.