Adventi “mákos” hétvége Gödöllőn

December 7-én kezdetét vette az Adventi Napok rendezvénysorozat Gödöllő főterén. A helyszínen kigyúltak a város ünnepi fényei, a kisiskolások felakasztották az utolsó díszeket a főtér karácsonyfájára, és megnyitott a karácsonyi vásár.

Mákos finomságok minden mennyiségben

A hétvégi események főszereplője a karácsony egyik legfontosabb és legkedveltebb süti alapanyaga, a mák volt. Az I. Mák-fesztivál keretében azokat a vállalkozó szellemű háziasszonyokat hívták „mákos süti” sütőversenyre, akik vállalták, hogy szívesen megosztják a többiekkel a saját receptjük alapján készült süteményeket. A hagyományos mákos bejgli mellett többek között mákos pite, mákos muffin, máktorta és habos-mákos lepény került a tálcákra.

A versenyre benevezett süteményeket egy háromtagú zsűri, Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színésznő, Gödöllő város díszpolgára, Köntös Sándor, a Monarchia Rétesház ügyvezető igazgatója és Gémesi György polgármester bírálta el. Szerintük minden “alkotás” tökéletesre, ízletesre sikeredett. A zsűri végül Balogh Györgyné mákos bejglijének ítélte oda az első díjat. A második helyezett Heiszler Dorisz lett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Rövidné Rózsika állhatott fel. Tóthné Ancika sütési tudományát a zsűri különdíjjal honorálta.

Mákpálinka, a lélekmelegítő

A sütemények mellett mákos innivaló is került az asztalokra, az igazi különlegességnek számító mákpálinka a nagy hidegben igazi sikert aratott. A rendezvényen a kicsikre is gondoltak, őket szintén „mákos” programok várták, mákból készíthettek ezt-azt.

A gödöllői adventi vásár a hét minden napján várja az érdeklődőket a főtéren, ahol a kézművesek portékái mellett különleges finomságokat valamint gyerek és felnőtt puncsokat is megkóstolhatunk.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.