Abruzzói tésztázó

Gitárhúr tészta

A száraz tésztától az olasz palacsintáig

Az olaszok tésztában igazán nagyok, legyen szó sós vagy édes változatról. A gitárhúr tészta igazi különlegesség, az olasz palacsinta még inkább. A francia palacsinta receptje volt az alap, és nem sajnálják belőle a tojást, hogy igazán kiadós édesség kerüljön a tányérjukra.

 

Chitarra tészta

A tészta nevét arról az eszközről kapta, amint készítik. A chitarra szó jelentése: “gitárhúr”. Ezt a tésztafajtát nem véletlenül nevezték el gitár után, hiszen speciális eszközön, fakeretben kifeszített húrokon vágják vékony, négyszögletes formára. Ennek az ősrégi tészta készítő eszköznek az eredete homályba vész, de már a kora középkorból származó feljegyzések is utalnak létére.

Így készül a chitarra

Maga az eszköz végtelenül egyszerű: keményfa doboz, felhúrozva vékony drótokkal. A húrok száma és sűrűsége szabja meg a metélt tészta szélességét, ami általában egybeesik a kinyújtott tészta vastagságával is, így a metélt tészta négyzet keresztmetszetű lesz, legtöbbször spagetti vastagság körüli méretben. A tésztát kinyújtják, ráfektetik a húros eszközre (chitarra) és sodrófával lenyomják. Hagyományosan tojás hozzáadásával készítik a tésztát, lassú, alacsony hőmérsékletű szárítással. Húsos szószokat kínálnak hozzá sertésből, de leginkább a bárányragu illik a tésztához. Abruzzo régió egyes részein hagyományosan paradicsomszósszal és 1 cm átmérőjű borjú fasírtokkal (pallattelle) tálalják.

Olasz crespelle

Francia palacsinta olaszosan

Nagyban hasonlít az francia crêpe-hez, viszont általában sósan készítik. A legkülönbözőbb, pastára való tölteléket tesznek bele, néha göngyölik, vagy négyrét hajtják, és besamellel vagy a hagyományos paradicsommártással leöntve forró sütőben megsütik. Emellett a crêpe hatására természetesen édes változata is ismert. Míg egy magyar palacsintánál – átlagosan – 25 deka liszthez 1 tojást és 4 deci folyadékot ad az erre hivatkozó recept, addig a mediterrán palacsinták ennél jóval bőkezűbben bánnak a tojással. Az átlagosan 4 főre szóló recepteknél a liszt mennyisége szinte sosem haladja meg a 15 dekát, amihez egy francia vagy olasz háziasszony legalább 3, de többnyire 4 tojást kever. Nem nehéz kitalálni, hogy ezek a crêpe-ek és crespellek a többszörös tojásmennyiségüknek köszönhetően önmagukban is zamatosabbak és tartalmasabbak, mint a lisztes magyar társaik.

Mindkettő finomság szerepel a június 27-e, vagyis a most pénteki olasz olívaolaj vacsoránk menüjében. Gyere el te is, és kóstold meg ezeket az ínycsiklandó ételeket! A részletekért KLIKK IDE!

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.