Abruzzo jellegzetes ízei

Scamorza, egy füstösen olasz sajt

Abruzzo régió az egyszerű és olcsó ételek lelőhelye, és mint mindenhol Olaszországban, a tészta itt is nagy kedvenc. Ebben a tartományban jól tudják, hogy a mozzarellán túl is van élet, hiszen itt készítik azt a sajtot, ami friss, krémes és kellemesen füstös.

Olasz piknik

Rómától keletre található Abruzzo régió, amelyet északról Marche régió, nyugatról és délnyugatról Lazio, délkeletről Molise, keletről pedig az Adriai-tenger határol. Abruzzo nagy részét hegységek és dombságok borítják, a tengerparton pedig síkságok veszik át a főszerepet. Bár Abruzzo gasztronómiáját a hétköznapokban az egyszerűség, az olcsóságra való törekvés jellemzi, azért nem kell megrémülni: az igazi ínyencek is megtalálhatják számításukat a dél-olasz régióban. Ezen a területen gyakran fogyasztanak tésztát, amit természetesen frissen készítenek az éttermekben. A makarónit leggyakrabban bárányraguval vagy chillivel tálalják, ez utóbbi fűszer egyébként igen gyakran felbukkan Abruzzo gasztronómiájában, talán meglepő, de azoknál az ételeknél is, amelyek alapanyagai a tenger gyümölcsei. Ezek ugyanis szintén megtalálhatók ezen a környéken, főleg a régió tengerparti városaiban.

Ilyen a scamorza

Abruzzóban a sajtokat is érdemes megkóstolni, amelyeket elsősorban juhtejből és tehéntejből készítenek a környéken, a két legjellegzetesebb sajt a caciocavallo és a scamorza, amelyeket különféle ízesítésekben kínálnak a helyiek. A scamorza egy tehéntejből készült félkemény olasz sajt, Campania, Abruzzo, Molise és Puglia jellegzetes terméke. Gömbölyded és hasonló eljárással készül, mint a mozzarella. Szintén hevítés után gyúrják, de az állaga valamivel sűrűbb, rugalmasabb, a pizza mozzarellához hasonlatos. Ízre ugyan kissé semleges, de azért a tehéntejes mozzarellánál jóval karakteresebb, finom, friss tejes-krémes zamatú. Kellemes, nem túl agresszíven füstös zamata van, amit valódi füstöléssel és nem füstaromával értek el.

Ezzel a finom sajttal olívaolaj vacsoránkon is találkozhat, hiszen szerepel a menüben. A meghívót ITT nézheted meg.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.