A világ legismertebb hal-árverése

Tsukiji halpiac 2. rész

A Tsukiji halpiacon hajnalban van a nap fénypontja. Öt órakor kezdődik a tonhal-árverés, amely a világon egyedülálló és egy meghatározott forgatókönyv szerint zajlik nap mint nap.

Az óriási halaknak a gondos előkészítés után gyorsan eldől az aznapi ára, hisz a frissesség mindennél fontosabb. Az adás-vételt követően az árut elszállítják, feldolgozzák, és pár órán belül akár kedvenc tokiói sushibárunk tányérján találkozhatunk vele újra.

A tonhal azért az egyik legkeresettebb sushi alapanyagfajta, mert minden testrésze más és más tulajdonságokkal bír. Az izmos háti rész, a fej feletti rész, a farokhoz közel eső rész mind igen ízletes fogás, olyannyira különlegesek, hogy mindegyiknek van egy saját neve. A legkedveltebb és legkeresettebb rész azonban a zsíros alhas, amit otoro-nak hívnak, és rendkívül drága a tokiói éttermekben. Főleg a téli hónapokban lesz ízletes ez a rész, hiszen ekkor nagyobb zsírmennyiség rakodik le a hasfalon. Színe a háti résznél világosabb piros, ezért könnyen felismerhető.

Hatalmasra nőtt tonhal

A 20. században a kékúszójú tonhal gyakori, ám nem túl népszerű fogás volt a halászok tányérján, mivel megfőzve nem volt különösebben ízletes. A japán étrend és ízlésvilág második világháború után azonban megváltozott, így a nyersen lédús és ízletes kékúszójú jövedelmező árucikké vált. A kékúszójút, ami egykor alig néhány centért kelt el kilónként, ma oly nagyra értékelik a sushi-rajongók, hogy egy nemrégiben a japán partoknál kifogott 268 kilós példányt nem kevesebb, mint 736 ezer dollárért sikerült értékesíteni. Sajnos a japán sushi őrület a kihalás szélére taszította az óceánok egyik legfürgébb ragadozóját, a nagymértékű halászat miatt az állomány kimerült, és egyes kutatók jóslata szerint akár 3 éven belül el is tűnhet ez az ismert halfajta. Ennek ellenére dübörög a kereskedelme, és minden nap óriási harc folyik a jó minőségű áru megszerzéséért.

A piac területére este 17 óra után érkezik be minden nap a friss tonhal egyenesen a tengeri halászhajókról. Az éjjeli rakodást követően hajnali háromkor kezdődik el az árverés előkészítése. Az óriási testű halakat felsorakoztatják, és élelmiszer színezékkel beszámozzák őket. Alapos bevizsgálás után felbecsülik körülbelül az értéküket, hogy aztán az aukción be lehessen kiabálni a nyitóárukat.

Sürgés-forgás az árukkal

Pontban hajnal 5 órakor csengettyűszóval indul a licit, kialakult jelrendszerrel eldől a halak ára, és a kereskedők elkezdenek osztozkodni az aznapi kínálaton. Az aukció végén, 7 órakor kis járművekre pakolják az árut, majd sietve viszik feldolgozni őket. A gyorsaság és a higiénia nagyon fontos követelmény, hogy a tonhal minősége ne romoljon. A közvetítők a felvásárolt halakat viszik a saját standjukhoz, hogy aztán eladhassák vevőiknek az igen értékes portékát. A vevők között Tokió kiemelkedő étteremláncai, sushibárok tulajdonosai is megtalálhatók. Tizenegy órától elkezdődik a nagytakarítás, fertőtlenítik a piac területét, ahol a licit zajlott, 13 órától pedig megkezdődik a megérdemelt pihenő, ami nem tarthat sokáig, hisz 17 órakor érkezik a következő szállítmány…

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.