A vendéglátós szakma örömfőzése

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete 2012. december 1-jén rendezte meg Bükfürdőn hagyományőrző gálaestjüket, amelyen az ország legismertebb séfjei főztek a tagok és a barátok részére.

A kulináris ünnepség fő célja az volt, hogy a szakmabeliek találkozni, kötetlenül beszélgetni tudjanak egy olyan vacsorán, ahol a gasztronómiai élvezetek is a középpontban vannak. Az est minden egyes fogását más és más, országosan is elismert séf kreált meg minden szakmai tudását és fantáziáját felhasználva. A minőség tehát garantált volt.

Az est házigazdái

A gondosan kiválogatott alapanyagok részben szponzorok felajánlásával hazai termelőktől, részben pedig – kifejezetten a gálavacsorára megrendelve – külföldről érkeztek meg a konyhára. A séfek már jó előre elfoglalták a helyüket, hogy a vacsora kezdetére minden időben elkészüljön. A sütés-főzésről vidám felvételek készültek, melyeket a vacsora során élménybeszámolóval tarkított diavetítéseken lehetett megtekinteni. Az est két házigazdája, Bíró Lajos és Kovács Lázár volt. Mindketten igazi vendéglátósokhoz méltón, jókedvűen és sztorizgatva moderálták végig az estét.

A helyszínre érkezve gondosan elkészített, apró falatkák várták a vendégeket. Ha nem vigyázott az ember, már ezekkel is jól lehetett lakni. A formára és ízvilágra is tökéletes, picinyke alkotások mellé pezsgőt, Kir Royal-t, pálinkákat és újbort lehetett fogyasztani. Az alkoholmentes szekciót a Szentkirályi prezentálta, főleg a nemrég piacra dobot új termékével, a gyógynövényes ásványvízével ismerkedhettek meg a vendégeket.

Mi lehet az eszkimó kunyhó alatt?

A gyönyörűen megterített asztalokhoz ülve sorra érkeztek a finomabbnál finomabb falatok. A molekuláris gasztronómia eljárásait felhasználva egy kis fehér, eszkimó kunyhóra hasonlító kupolát készítettek a szakácsok. Ebben bújt meg a vajpuha libamáj, melyet most rendhagyó módon nem almával vagy körtével, hanem cseresznyezselével tálaltak.

A thai halleves igazán különleges „ízhatással” volt rám. A séf elmondása alapján számtalan alkalommal kellett kóstolgatnia a készítés során, hogy a megfelelő, harmonikus sós íz létrejöhessen. Levesbetétként pácolt lazacdarabkát kaptunk, amely a hal legnemesebb, gerinc feletti részéből készült. Ezen kaviárdarabkák voltak díszítésként elhelyezve, amelyeket a budapesti Aranykaviár étteremnek köszönhettünk.

Ő lett a kedvenc desszertem

Az úgynevezett meleg fogás közi étel fürj volt, amely a vacsoraest napján, a reggeli órákban érkezett meg frissen Németországból. Erre azért volt szükség, mert ilyen minőségű alapanyagot állítólag nem lehet nálunk beszerezni. Főfogásként a bélszín mellé különleges, szarvasgombával ízesített marhalábszárat szolgáltak föl. A köretként felszolgált lilaburgonyát állítólag a keszthelyi Burgonyakutató Intézet kísérletezte ki, de céklavariációkat is kóstolhattunk. Az elő desszert csipkebogyó textúrákból állt, a fődesszert pedig lúdláb torta volt, amelyet Petrezselyem Adrienn tatai cukrász készített el. Ez az édesség nagy kedvencem azóta.

Az ültetett vacsora este 7 órakor kezdődött és 11-ig tartott. Azonban ezután sem volt sok időnk a pihenésre, mert pontban 12-kor kezdődött az éjféli büfé, ahol többek között vadpörkölt, lencseleves és malacsült várt az „éhes” vendégekre. A vacsora kellemes hangulatban telt, ahol szakmabeliek és hozzátartozók egyaránt remekül szórakoztak. Már csak arra vagyok kíváncsi, hogy jövőre, a következő örömfőzésen vajon mivel kápráztatnak el majd minket kedvenc sztárséfjeink?

A menü fogásait elkészítő szakácsok névsora:

Szakácsok a javából

Dinnyés Csaba (Greenfield Hotel Bükfürdő)
Bernáth Dániel (Bagolyvár Étterem Budapest)
Győrffy Árpád (Arany Kaviár Étterem Budapest)
Jászai Tibor (Prímás Pince Esztergom)
Merczi Gábor (Gundel Étterem Budapest)
Pap Lajos (La Fiesta Party Service)
Pesti István (Baldaszti Étterem Budapest)
Sárközi Ákos (Borkonyha Étterem Budapest)
Wolf András és Nagy Anna (Salon Étterem / Boscolo Budapest)
Petrezselyem Adrienn (Petre Cukrászda Tata)

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.